Quantcast
Channel: BARCELOFÍLIA
Viewing all 1452 articles
Browse latest View live

JOGUINES MONFORTE. Plaça de Sant Josep Oriol. (1841-2014)

$
0
0
 
 
 
La crisi econòmica encetada l'any 2010 va propiciar en els anys següents la desaparició de molts comerços històrics de la ciutat, especialment aquells situats en els llocs més cèntrics i en els circuits i rutes turístiques de la ciutat. Molts d'ells no van poder fer front a l'ofensiva de les franquícies de marca ni a la revisió dels lloguers dels locals o simplement la jubilació del propietari va suposar el punt i final al negoci.

 
El cas de la botiga de Joguines Monforte al carrer de la Palla cantonada amb la plaça de Sant Josep Oriol, prop de l'església del Pi, va ser una altra dolorosa desaparició molt sentida per alguns barcelonins pels molts anys que la botiga portava funcionant i pels records de quan hi anaven a comprar les joguines dels seus fills. 
Quatre generacions dels Monforte varen donar continuïtat a aquest negoci que va néixer a partir d'una antiga fàbrica de billars. Des de finals del segle XIX Monforte era el principal subministrador de dòminos i parxissos als cafès i bars de la ciutat. Amb el pas del temps l'establiment s'aniria especialitzant en tota mena de jocs de taula. Des dels clàssics escacs a les dames, passant pels històrics Juegos Reunidos Geyper, backgammon, monopoly i scrabble fins a les últimes i més recents produccions del ram.
A les acaballades del 2013, d'un lloguer de prop de 700 euros mensuals, els propietaris van passar a demanar-ne més de 6.000, quantitat inassolible pels botiguers. 173 anys d'història van quedar darrera d'aquesta entranyable botiga la nit de la vigília de Reis de 2014 quan va abaixar definitivament les seves persianes.

 
*2012.- Aparador de Joguines Monforte al número 2 del carrer de la Palla (Foto: Lisette van de Graaf).
 

FÀBRICA DE XOCOLATES AMATLLER. Avda. Icària 157. (1878-1968)

$
0
0
 
 

Diferents imatges de l'evolució de la fàbrica del Poblenou a través dels temps. El mar i el tren de la costa sempre al fons.

La primera fàbrica de Xocolates Amatller era situada al carrer Manresa, prop de Santa Maria del Mar i probablement era de les més antigues d'Espanya. Havia estat fundada per Gabriel Amatller el 1797 i després  de tres generacions, a l'any 1878, Antoni Amatller -nét del fundador- va decidir construir una fàbrica molt més gran prop del front marítim del terme de Sant Martí de Provençals al barri de Poblenou. Va escollir un solar del Passeig del Cementiri que després va ser batejat com Avinguda d'Icària.  Amatller pertanyia a la burgesia més il·lustrada de la ciutat i va fer-se construir una espectacular casa modernista al Passeig de Gràcia, obra de Josep Puig i Cadafalch, que amb algunes modificacions ha arribat als nostres dies.
 
A partir de l'obertura de la fàbrica de Poblenou, que incorporava maquinària francesa i alemanya,  la producció i la projecció de la marca Amatller va passar a figurar en els primers llocs del ram xocolater. La sensibilitat cultural del propietari es veié reflectida en la bellesa dels cartells modernistes anunciadors de la xocolata i també en les successives i atractives col·leccions de cromos que incorporaven els seus productes. 
Durant el primer quart del segle XX la fàbrica de Poblenou va arribar a tenir més de 150 treballadors amb una producció de tres milions de quilos de productes a l'any. El 1924 la companyia va obrir una segona fàbrica a Banyoles

Acabada la Guerra Civil, l'avinguda d'Icària va ser rebatejada amb el nom de General Martínez Anido i la fàbrica Amatller va romandre produint xocolata en el número 157 d'aquella via. A finals de la dècada dels 1960's la fàbrica va tancar i la societat va començar a tenir problemes economics si bé el prestigi de la marca continuava intacte. Finalment l'any 1972 va ser comprada per Chocolates Simon Coll, que va optar per conservar el nom comercial i va acabar reflotant la marca Amatller.

*1961.- Aquell any Xocolates Amatller posava a concurs una frase per fer publicitat sobre els seus productes. (Font: Hemeroteca La Vanguardia) 

CINEMES RENOIR LES CORTS. Eugeni D'Ors 12. (1996-2012)

$
0
0
 


La primera sala de la cadena de cinemes Renoir a Barcelona era situada al petit carrer d'Eugeni D'Ors del barri de Les Corts entre el Mercat i la Ronda del Mig. El Renoir-Les Corts era un complex format per 6 minisales, situat al costat d'un equipament docent, que es va orientar al cinema d'autor i a les pel·lícules d'estrena en versió original.  
Una de les principals peculiaritats del local era la gran escalinata que hi havia tot just traspassar la porta d'entrada abans d'arribar a les taquilles. Unes escales que sovint dificultaven el trànsit d'entrada i sortida de les sessions. A l'interior hi havia un petit bar café on es podia fer més suportable l'espera fins a l'hora del començament del film. Com encara és habitual en les sales d'aquesta cadena, hi havia programes en format DINA-4 a disposició de l'espectador de cadascuna de les pel·lícules projectades.

*1996.- Notícia de l'obertura de les minisales Renoir Les Corts publicada a les pàgines de La Vanguardia el 25 de gener d'aquell any.

La poca centralitat de la zona va ser probablement un handicap per la consolidació definitiva d'aquest complex, tot i que estava  ben comunicat gràcies a la proximitat de l'estació del metro de Les Corts de la línia 3. Les sales van tancar a començaments de l'estiu de 2012. Els Renoir es van quedar només amb el complex del carrer Floridablanca que, amb posterioritat al de Les Corts, havien obert a l'antic cinema Florida.

JARDÍ DEL GENERAL (1816-1870's)

$
0
0
 
*1870.- Vista del Jardí del General amb el Passeig de l'Esplanada a l'esquerra i l'actual avinguda del Marquès de l'Argentera en primer terme amb els arbres acabats de plantar. (Foto: Joan Martí).
 
L'anomenat Jardí del General fou el primer jardí públic que va existir a la ciutat. Era situat just davant de l'Estació de França, a l'altra banda de l'actual avinguda Marquès de l'Argentera, i s'estenia seguint el carrer Comerç fins on ara hi ha l'antic Mercat del Born. Al costat mateix del jardí arrencava el Passeig de l'Esplanada, projectat uns anys abans.
Rebia aquest nom perque va ser encarregat pel general Francisco Javier Castaños (1758-1852), duc de Bailén i capità general de Catalunya. Havia estat projectat el 1815, un cop acabada la Guerra del Francès (1808-1814) i  les obres van ser enllestides en poc més d'un any. En tot el seu perímetre, el jardí era envoltat  d'una reixa i l'interior era poblat d'una gran diversitat d'arbres i vegetació amb bancs de pedra i una trama formada per molts camins i avingudes.
 
*1860's.- Un plànol del Jardí del General en el que s'aprecia la complexa trama de camins del seu interior i l'inici del Passeig de l'Esplanada a l'esquerra. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya).
 
Va ser també un espai pioner en l'exposició d'animals al públic. Hi havia un petit estany, amb una illeta al mig on vivien dos galls d'indi reials. Així mateix, en un dels extrems del jardí, hi havia una gran gàbia on eren exposades diverses espècies d'ocells exòtics. Aquests animals i els seus cants foren l'atracció permanent d'aquell indret de gran popularitat entre la ciutadania [1].

*1849.- Descripció detallada del Jardí del General que feia Manuel Saurí en l'edició d'aquell any de la  Guia General de Barcelona.[2]

Pel que fa a l'estatuària, hi havia almenys nou escultures diseminades pel jardí. Ramon Muntaner les va concretar en una de les seves obres [3] on recollia l'existència de quatre bustos representatius de la Modèstia, la Soledat, l'Aflicció i la Follia, mentre que les altres cinc eren de cos sencer i representaven a Minerva, Ceres, la Medicina, La Fidelitat i un grup doble amb Bacus i Adriana.  
L'any 1840, amb motiu de la visita de la reina Isabel II, el jardí va ser ampliat, cap a la banda de la Ciutadella, en aproximadament una cinquena part de la seva extensió inicial.
Fou a començaments dels anys 1870's  quan el Jardí del General va desaparèixer a conseqüència de la urbanització de la zona, que va comportar l'edificiació de les cases porxades de l'actual passeig de Picasso i del mercat del Born. La urbanització i enjardinament de l'antiga Ciutadella començaria uns anys després i compensaria amb escreix aquesta pèrdua.
Judit Subirachs ha seguit el rastre de les escultures que hi havia al Jardí del General en una de les seves obres [4], on recull que Huertas Claveria i Jaume Fabré [5] sostenen que només es van salvar la font al·legòrica a la Fidelitat, que va passar un temps al Parc de la Ciutadella, així com els bustos representatius de l'Aflicció, la Modèstia, la Senzillesa i la Solitud, que van arribar als jardins del Palau de Pedralbes després de passar per la Ciutadella.
 
[1].- Vallescà,Antoni. Efemérides barcelonesas del siglo XIX. Edicions Llibreria Millà. Barcelona, 1946.

[2].- Saurí, Manuel i Matas, Josep. Manual Histórico-Topogràfico, Estadístico y Administrativo. Guia General de Barcelona. Imprempta-Llibreria Manuel Sauri. Barcelona, 1849.

[3].- Muntaner, Ramón. La Barcelona vuitcentista. reculls històrics (1801-1900). Llibreria Catalònia. Barcelona, 1929.

[4].- Subirachs i Burgaya, Judit. L'escultura del segle XIX a Catalunya: del romanticisme al realisme. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 1994.

[5].- Huertas Clavería, Josep Maria, Fabre, Jaume i Bohigas, Pere. Monuments de Barcelona. L'Avenç. 1984.
.
 

FERRER, FISA I ALSINA (1906-1921) / VAJILLA FISA (1921-1929) / LA VAJILLA S.A. (1929-1964) Fàbrica i magatzem de vaixelles i cristalleries. Comte Borrell 91-97.

$
0
0
 
*1929.- Fàbrica, tallers i magatzems de La Vajilla a Borrell- Floridablanca.
 
L'empresa Ferrer, Fisa i Alsina va nèixer a començaments del segle XX al barri de Sant Antoni i va instal.lar la seva fàbrica a la cantonada Comte Borrell/Floridablanca, molt aprop del mercat. Fabricava tota mena de vaixelles, jocs de cafè i cristalleries per la taula i la llar i servia també els seus productes a bars, restaurants, hotels i col·legis.
A finals de 1921 l'empresa inicial es va disoldre i el negoci va continuar amb el nom de la nova societat Vajilla Fisa S.A. que va ampliar considerablement l'espai dedicat a magatzems i vendes al carrer Comte Borrell 91-97 al costat mateix de la fàbrica i els tallers de decoració de les peces, que s'estenien per la part del carrer Floridablanca.
 
*1918.- Ferrer, Fisa i Alsina, precedent del que després seria La Vajilla S.A. s'anunciava així a La Vanguardia a finals de la dècada dels 1910's.
 
 
En aquests grans magatzems es venia també al detall tot tipus de coberteries, orfebreria etc. i altres complements per a la llar i gravats i personalitzats per als establiments de restauració. L'empresa va arribar a ser considerada com una de els més importants de Barcelona en el seu ram. 
 
*1921.- Vajilla Fisa S.A. es va constituïr el 1921 i va ser el precedent de La Vajilla S.A. (Font. Hemeroteca La Vanguardia).
 
A partir de 1929 l'empresa canvia novament de nom i passa a denominar-se La Vajilla S.A. nom amb el que romandrà activa fins a la seva desaparició. Va continuar operant des de la fàbrica-magatzem de Borrell-Floridablanca però ja disposava de quatre sucursals a la ciutat situades a la Ronda Universitat, carrer Salmerón de Gràcia, carrer del Carme i Portaferrissa. 


*1929.- Anunci publicat a La Vanguardia de La Vajilla S.A.

El parèntesi de la Guerra Civil no va ser obstacle perque La Vajilla S.A. continués el seu periple comercial des de la fàbrica de Borrell/Floridablanca que es va estendre fins a començaments de la dècada dels 1960's.
A la posguerra una nova sucursal va ser oberta al número 10 de la Plaça Urquinaona i van desaparèixer les del carrer del Carme i plaça Universitat.

*1952.- Durant el franquisme la fàbrica i el magatzem de vendes de La Vajilla S.A. al carrer Borrell va continuar activa. L'estètica publicitària havia canviat, però l'empresa continuava oferint una gran quantitat de productes a preu molt competitius. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

Va ser al 1964 quan l'empresa va tancar el vell edifici industrial, que fou enderrocat per construir-hi un bloc d'habitatges. La sucursal de la plaça Urquinaona seria l'última en tancar.

PIERROT. Discoteca. Avda. Meridiana 244 (1960's-1980's)

$
0
0
Agraïments a ROBERTO LAHUERTA MELERO
 
 
El logotip de Pierrot, molt difòs a través d'enganxines durant els anys 1970's.
 
Gairebé a la frontera entre Clot i la Sagrera, en plena Meridiana. al costat de l'estació del metro de Navas, el Mesón de Goya i el cinema Rivoli, va obrir a finals dels anys 1960's la discoteca Pierrot. Era un local de barri, la típica discoteca que s'incorporava a aquesta nova proposta lúdica del jovent en un barri allunyat del centre i de les zones nobles de la ciutat. A començaments dels 1970 s'hi van organitzar alguns concursos de bellesa femenins (Guapa de Barcelona), però també masculins (Mister España 1974) en col.laboració amb Producciones El Faro.   
 
*1974.- Elecció de Mister España a Pierrot
 
Com moltes altres discoteques Pierrot no va ser aliena a puntuals episodis de violència, alguns especialment greus com l'apunyalament del porter el 1979 i l'intent de robatori amb tiroteig contra l'encarregat i el seu fill al 1986, un fet luctuós que va precipitar el final d'aquest local.


Dos retalls de premsa publicats a La Vanguardia sobre sengles successos amb violència contra les persones esdevinguts a Pierrot.

Pierrot va tancar a finals dels 1980's i el local va tenir la seva continuïtat com a discoteca amb noves propostes i una gran diversitat de noms. Primer com a Multiespacio Tercera Fase i després com l'after-hours James Dean, que va tenir molts problemes amb els veins fins al punt que es veié obligat a modificar els seus horaris, per continuar amb Locos por la Música o Punto BCN. Avui (2014) hi ha un ampli supermercat.
 

PLAÇA DE LES GLÒRIES (III) (1972-1992)

$
0
0
 
 
 
Entre el tortell incomplet obert el 1961 i el tambor circular que va emergir a les vigílies olímpiques de 1992, la plaça de les Glòries Catalanes va viure durant els anys 1970's i 1980's en un entorn dominat pels passos a diferent nivell, que configuraven un paissatge projectat al servei de sa majestat el cotxe. Efectivament, el disseny de les vies que creuaven la plaça s'orientava bàsicament a facilitar la rápida connexió del trànsit rodat entre tots els extrems que disposaven de via d'entrada i sortida.
Així va emergir un entramat de viaductes creaut per una pasarel.la de vianants en forma de Y amb una carcassa metàl·lica inferior de metall de color granat, que facilitava l'accés al centre de la suposada plaça. Aquest pont seria recuperat anys després i el podem veure avui al voltant de l'espai del Fórum 2004.
Tal manifestació de formigó va mirar de ser compensada amb algunes zones verdes que s'estenien bàsicament per la zona d'enfront dels populars encants de la Fira de Bellcaire. Allà hi havia fins i tot un híbrid entre riu i estany allargat amb un pont de fusta que el creuava entre plantacions d'altes palmeres. L'entorn es trobava també força poblat de plantes crasses, cactàcies i vegetació mediterrània.
Però malgrat els esforços dels dissenyadors per dotar-la d'una imatge més humanitzada, no acabaria mai de fer oblidar al vianant aquell entorn d'una fesomina poc idònia per al descans del ciutadà.  El ferrocarril continuava marcant el trajecte entre Meridiana i Diagonal per on circul·lava a l'aire lliure fins al la cruïlla amb el passeig de Carles III (avui Marina) on les vies s'amagaven sota l'asfalt del carrer Aragó. Un corrua de bigues nues a la vista, servia de protecció a la via baixa que connectava Gran Via i Diagonal per evitar que, en qualsevol sortida de pista dels automòbils que circulaven per la via superior Gran Via- Meridiana, poguessin caure a la via inferior. 



 
Aquest panorama va durar fins als inicis dels anys 1990's quan la febre olímpica va aconsellar retirar aquest paissatge tan poc humanitzat. Tot i això la solució no va ser gaire feliç ni reeixida i va suposar un retorn al tortell inicial de 1961, però completat en tota la seva corona.

CASA GRASES. Plaça Catalunya (1870's-1895)

$
0
0

*1880's.- La Casa Grases apareix al centre de la foto al costat de l'arc d'entrada al recinte del Circ Eqüestre Alegria. A la dreta de la imatge veiem el tram de carrer Fontanella que amb el temps esdevindria la vorera mar de la Plaça Catalunya. (Foto: Josep Estruch i Comella. Arxiu Històric de la Ciutat) 
 
Aquesta casa d'habitatges de lloguer, propietat d'Antoni Grases i Riera, s'alçava al carrer Fontanella al costat del Circ Eqüestre. Però en realitat era situada sobre els terrenys que haurien d'esdevenir el centre de la futura Plaça de Catalunya. A finals del segle XIX tot aquell espai va començar a ser objecte de actualitat i polèmica permanent. L'ajuntament va decidir amb fermesa començar a enderrocar progressivament tots els edificis de la zona per alliberar l'espai per acollir la futura gran plaça. L'operació topava amb la lògica oposició dels propietaris dels terrenys i els edificis, la qual cosa va generar una successió inacabable de plets.  
La Casa Grases juntament amb la seva veina Casa Rosich i la Casa Estruch a la part nord de la futura plaça van ser les últimes en desaparèixer. L'enderroc ordenat per l'alcalde Josep Rius i Badia es va executar juntament amb el del veí Circ Eqüestre al desembre de 1895. En  aquells moments a la Casa Grases hi havia instal·lat el Casino Republicano Nacional i al seus baixos un taller de ceràmica.

PANOT DE LA FLOR. Versió oberta.

$
0
0
 
 
 
El tradicional panot de la flor és probablement el més característic a les voreres de la Barcelona. Amb el temps s'ha convertit fins i tot en una icona d'identificació de la nostra ciutat, que ha estat reproduïda en múltiples souvenirs, cartells i altres elements.
Existeix una derivació poc coneguda d'aquest panot de la flor, que hem anomenat versió oberta. Va ser utilitzada molt puntualment durant algun temps en algunes zones de la ciutat.
Aquesta modalitat presentava la flor amb un disseny idèntic al conegut, però amb una diferència. Incorporava quatres sortides cap als vèrtex del panot des del punt mitjà de cadascun dels quatre pétals exteriors de la flor.
 
 
Versió oberta (esquerra) i tancada (dreta) del panot de la flor.
 
L'objectiu d'aquesta versió era que l'aigua de la pluja no s'estanqués dins la trama central tancada que forma el dibuix de la flor i tingués sortida cap als extrems del panot, tot facilitant així el moviment de l'aigua.
Avui, igual com passa amb d'altres dissenys de panots que ja s'han deixat d'emprar, constitueix poc més que un vestigi i està pràcticament desaparegut dels nostres carrers.
Se'n poden trobar encara alguns exemplars al carrer de Rocafort entre Provença i l'avinguda de Roma. 

TORRE D'AIGUA AMB DIPÒSIT. Diagonal - Passeig de Sant Joan (1875-1960's)

$
0
0
 
*1920.- Diagonal / Passseig de Sant Joan. Rera mateix del monument a Mossèn Cinto es pot veure la torre d'aigua amb un dipòsit al cim propietat de l'empresa El Fénix de Aguas Potables. (Foto: Lucien Roisin).

 
A mitjans del segle XIX les finques agrícoles de Can Calvet i Can Grassot ocupaven la part sud de Gràcia, a un costat i altre de la part alta de l'actual passeig de Sant Joan al voltant del paratge conegut com Els Caputxins Vells. El propietari de la primera d'aquestes finques, Joan Calvet i Matas, va decidir rendabilitzar els antics terrenys de conreu i posar-los a la venda un cop foren qualificats com edificables.
Però, al mateix temps, va tenir la pensada de fer negoci amb les aigues freàtiques dels torrents que baixaven pels voltants de la zona. Primer hi va instal·lar una caldera de vapor i el 1875 va sol·licitar permís a  l'ajuntament per enlairar-hi una torre d'aigues segons un projecte de C. Rouviere. Amb aquest objectiu va fundar l'empresa Calvet, Grappin y Arce, que més tard prendria el nom comercial d'Aguas Potables del Ensanche y Barceloneta. [1]
La torre d'aigua era de base octogonal regular amb una alçaria de 26 metres sobre la qual descansava un dipòsit, que quedava situada just a la cantonada Llobregat/Muntanya de la plaça formada per la intersecció de l'avinguda Diagonal amb el Passeig de Sant Joan, la qual a principis del segle XX veuria enlairar al seu bell mig la columna sobre la qual emergeix la figura de Mossèn Cinto Verdaguer.
A la dècada dels 1930's el solar on hi havia la torre va quedar mig ocupat per l'edifici de Passeig de Sant Joan 101 que va ocultar part de la torre. Aleshores aquest dispositiu d'emmagatzemament d'aigua ja pertanyia a l'empresa El Fénix de Aguas Potables, que a començaments de la dècada dels 1960's va decidir enderrocar-lo per construir-hi els habitatges de l'actual finca dels números 376-378 de la Diagonal [1].
 
[1].González Moreno-Navarro, Antoni.L'encarnació del futur dibuixat de les terres de Can Grassot i Can Calvet. X Congrés d'Història de Barcelona. Dilemes de la fi de segle 1874-1901. Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Institut de Cultura. Ajuntament de Barcelona, Novembre de 2007.

CINE MÁXIMO / MÀXIM / MAXIM'S. Sicília. 404 (1930-1972)

$
0
0
                                                            
 
Sala de cinema oberta el 1930 amb el nom de Maxim's en el local que anteriorment havia acollit una sala de ball. Era ubicat al capdamunt del carrer Sicília tocant a Travessera de Gràcia. La seva capacitat rondava el miler de localitats i fou explotat inicialment per la mateixa empresa que gestionava el cinema Smart. En temps de la República va catalanitzar el nom i se'l coneixia com a Màxim
Acabada la Guerra Civil va ser rebatejat com a  cine Máximo i el 1949 va ser comprat per l'empresari Juan Mur Mencerreg, que hi va fer reformes en profunditat eliminant les antigues llotges de la sala de ball, canviant les butaques i donant més pendent a la platea. Però el que va ser realment revolucionari fou la rebaixa  del preu de les entrades a una pesseta, la qual cosa va generar unes bones recaptacions.
Posteriorment Mur hi va incorporar també les varietats a les sessions dels diumenges, amb les quals va mantenir un nivell d'assistència al local força envejable.
No obstant, a començaments del 1970's elcinema Máximo va ser una víctima més de la crisi de les sales cinematogràfiques, per la qual cosa va tancar portes definitivament després de la sessió del 12 de febrer de 1972. 

CONVENT I ESGLÉSIA DE SANTA MAGDALENA. Muntaner / València. (1880-1909)

$
0
0
 
 
 
Situat a la cantonada entre els carrers Muntaner i Valencia,  aquest convent es distingia per la seva elegant cúpula que coronava l'església que hi havia just al xamfrà. A banda i banda de l'església, seguint el curs dels carrers Muntaner i Valencia, s'estenien les dependències el convent, que el 1880 va ser ocupat per les monges Agustines de Santa Magdalena, una congregació coneguda també amb el nom de les Penedides, que històricament havia estat formada per exprostitutes que volien refer radicalment la seva vida com a religioses. Aquestes monges havien desocupat uns anys abans el seu antic convent de la Riera de Sant Joan a Ciutat Vella.
L'estiu de 1909 el recinte va patir les conseqüències de la insubordinació popular coneguda com la Setmana Tràgica i fou assaltat i incendiat. Posteriorment, les monges es varen traslladar a Vallmajor/Copèrnic i el convent i l'església foren enderrocats.
 
 
 
 
*1909.- Dues postals que ens mostren els resultats de l'assalt produït durant els fets de la Setmana Tràgica. (Fotos: Arxiu Fotogràfic de Barcelona i Àngel Todlrà Viazo). 
 
 

CINE LETAMENDI. (1908-1912)

$
0
0
 
*1909.- Vista de la rasa del ferrocarril del carrer Aragó al seu pas per la plaça Letamendi. La fletxa vermella assenyala l'entrada del cinema.
 
 
El primer dia d'octubre de 1908 es va inaugurar la sala de projeccions cinematogràfiques Letamendi. Tenia l'entrada per la plaça del mateix nom i s'estenia sobre un solar de l'illa delimitada pels carrers Aragó, Aribau, València i Universitat (actual Enric Granados).
El Cine Letamendi va funcionar inicialment només de dijous a diumenge, fins que a partir de l'abril de 1909 va passar a programar pel·lícules diàriament. La projecció de films no era l'única oferta del local. També s'hi presentaven varietats o atraccions -com en déien els anuncis que es publicaven a les cartelleres dels periòdics de l'època-.  Alguns dels protagonistes d'aquestes varietats foren el còmic Pepe Marquès, les ballarines conegudes com Las Bilbaínas i la parella formada per Monsieur Robert i Miss Olga, duetistes i transformistes, que triomfaren amb l'espectacle de la nina elèctrica
L'empresari del local fou Joan Torras fins al 1911. Després el cinema funcionà uns mesos més. Joan Munsó Cabús fixa la seu tancament cap al 1912 sense precisar-ne la data. [1]  

*1909.- Programació del dia de Reis d'aquell any publicada a La Vanguardia.


[1].- Munsó Cabús, Joan.Els cinemes de Barcelona. Edicions Proa. 1995

GRAN HOTEL INGLATERRA. Fontanella / Portal de l'Àngel. (1897-1917)

$
0
0
 
 
 
El 23 d'octubre de 1897 va ser inaugurat al número 18 del carrer Fontanella, fent cantonada amb el Portal de l'Àngel, el Gran Hotel Inglaterra. Ocupava pràcticament tot l'interior la Casa Manuel Baixeras que havia estat aixecada el 1875.
L'italià Ércole Cacciami era el propietari i promotor d'aquest hotel de 75 habitacions distribuïdes entre les quatre plantes de l'edifici. Les obres de reforma de l'edifici per instal.lar-hi l'hotel van anar a càrrec de l'arquitecte August Font. Tot i que l'establiment disposava d'ascensor, la qualitat de les estances, com era propi de l'època, era millor en els pisos més baixos de l'immoble, especialment el principal, mentre que les habitacions dels pisos superiors eren les més econòmiques. Segons la premsa de l'època [1] les instal·lacions de l'hotel comprenien una sala de lectura, una gran sala menjador amb capacitat per servir 80 coberts que es complementava amb quatre petits salons-menjador reservats. La llum elèctrica arribava a tots els racons de l'hotel.
Amb l'execució dels ultims enderrocs i l'alliberament i posterior urbanització del centre de la plaça Catalunya, l'hotel passaria a gaudir d'un emplaçament immillorable en un dels racons de la nova gran plaça de la ciutat. Això animà el propietari a millorar les instal·lacions i en una segona reforma els baixos de l'immoble foren adaptats per incorporar-hi un gran saló per a banquets amb capacitat per més de 250 persones.
El 1917 Cacciami va decidir deixar l'hotel de la plaça Catalunya per construir-ne un de nou al Passeig de Gràcia. Aquest nou hotel seria el Majestic Hotel Inglaterra, que com explica Lluís Permanyer [2], amb el temps va haver d'escurçar el seu nom perque es convertiria en el lloc predilecte dels falangistes per organitzar concentracions patriòtiques al crit de ¡¡¡ Gibraltar Español !!! 
 
*1917.- Aquell any Ércole Cacciami va decidir abandonar el Gran Hotel Inglaterra de la plaça Catalunya per construir-ne un de nou al passeig de Gràcia. Amb el temps seria l'actual Hotel Majestic. (Font: Hemeroteca La Vanguardia. Edició del 4 de maig de 1917).
 
A partir de finals de 1917 el Gran Hotel Inglaterra de la Plaça Catalunya es convertiria en l'Hotel Bristol fins que el 1927 la Telefònica hi va construir el seu edifici central.
 
 
[1].- Diario de Barcelona. Edició del 24 d'octubre de 1897.
[2].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona. 1995

FANAL AMB RELLOTGE I ANUNCIS. (1893-1897)

$
0
0
 
A la Rambla davant del Teatre Principal.
 
Entre les peces curioses de mobiliari urbà de la Barcelona de les acaballes del segle XIX hi destacaren aquests grans fanals que incorporaven rellotge i expositor d'anuncis.
Van ser instal·lats a finals de 1893 i eren situats als llocs més cèntrics preferentment a les entrades als locals d'espectacles.   
La imatge del que hi havia al començament de la Rambla de Catalunya, que va ser testimoni de com el Salón Alhambra es convertí en Salón Doré,és la que ha arribat més claretat als nostres dies, gràcies a les múltiples fotografies captades en aquest cèntric indret. També n'hi hagué un altre a la Rambla davant del Teatre Principal. El disseny no coincidia exactament igual en tots ells, però eren d'una gran semblança. Abans del canvi de segle van desaparèixer dels carrers de la ciutat.
 
A la Rambla de Catalunya davant del Salón Alhambra Café.

CASA AGUSTÍN GOYTISOLO. Plaça Catalunya 21 (1873-1928)

$
0
0


Agustín Goytisolo Lezarzaburu (1811-1880) fou un ric comerciant i terratinent d'origen basc que va fer fortuna a les amèriques amb el comerç del sucre a través de l'explotació d'esclaus. El 1870 va viatjar de Cuba a Barcelona on passaria els últims anys de la seva vida. Va ser el 1873 quan va fer aixecar una casa situada al número 6 del carrer Fontanella, prop de la Rambla de Canaletes. Amb el temps aquest edifici quedaria integrat a la vorera sud de la Plaça Catalunya ocupant la finca número 21 de l'esmentada plaça.
L'immoble, de baixos i quatre alçades, hauria passat desapercebut en el paisatge de la plaça si no hagués estat per l'afegitó a la façana original que, entre finals de la década dels 1890's i mitjans de la dels 1910's, emergia en forma d'una elegant torre amb rellotge coronada per una cúpula, que presidia el vèrtex del terrat de l'edifici a la cantonada amb Rivadeneyra. 
La cúpula i el rellotge foren posteriorment enderrocats i la façana de la casa va quedar amb la mateixa aparença que tenia originalment.
Els baixos d'aquest immoble van acollir alguns locals populars de la història de la plaça Catalunya com van ser la Cerveseria Múnich, inaugurada el 1893, o el Restaurant Savoy als anys 1920's.
Un anunci de neó lluminós d'Aigua Oxigenada Foret coronava el terrat de l'edifici en els seus ultims anys de vida. L'any 1928, Goytisolo va vendre la finca al Banco de Vizcaya que hi va construir un nou edifici, obra de l'arquitecte basc Manuel Ignacio Galíndez Zabala (1892-1980).

Dues fotos comparatives de l'entorn de la Casa Goytisolo amb cúpula i rellotge i sense.
 
*1928.- El solar resultant de l'enderroc de la casa Goytisolo on es va construir el Banco de Vizcaya. Al mig del carrer Rivadeneyra s'hi veu una de les boques d'accés al Gran Metro.

BÚSTIA SEPARADORA DE DOBLE ENTRADA (1960's-1970's)

$
0
0

 
A la décadas dels 1960's la tradicional bústia arrodonida en forma de cilindre  coronada per un con de cim arrodonit, va ser progressivament subtituïda per un altre model de forma poligonal. La característica més remarcable era la seva doble entrada que permetia la separació de les cartes, que quedaven distribuïdes per les dues boques en funció de la seva destinació. D'una banda "Barcelona Capital" i de l'altra "Provincias y Extranjero". L'interior de l'estructura de la bústia disposava doncs de dues saques de recollida, la qual cosa simplificava la posterior tasca de classificació de les cartes a les oficines de correus.
Igual que en el model precedent, l'exterior era pintat d'una tonalitat argentada amb una cinta pintada amb els colors de la bandera espanyola que envoltava tota la bústia.

CINE ROXY. Plaça Lesseps 4. (1941-1969)

$
0
0
 
*1944.- El cinema Roxy a la dreta de la imatge fent cantonada amb el carrer Santa Perpètua.
 
Considerat un dels cinemes legendaris de la ciutat, el Roxy va obrir portes el Dissabte de Glòria de l'any 1941 (12 d'abril) i ben aviat va quedar integrat a la vida popular dels barris de Gràcia, La Salut, Vallcarca i fins i tot Sant Gervasi. Roberto Koch, el vencedor de la muerte (Doctor Koch, Der  Bekämpfer des Todes) va ser la primera pel·lícula que s'hi projectà, una producció alemanya dirigida per Hans Steinhoff que protagonitzaven Emil Jannings, Werner Krauss i Viktoria von Ballasko. Eren temps d'auge d'un nazisme que començava a ocupar militarment mitja Europa i tenia en la dictadura de Franco un excel·lent aliat, si més no ideològic. Aquesta bona sintonia hispano-germana es manifestava també en el cinema que ens arribava de fora.
 
Cartell del primer film projectat al Roxy.
 
El Roxy, que tenia un aforament de 1.400 butaques totes a platea, no trigà gaire a oferir també espectacles de varietés. Començaren a partir del mes d'octubre d'aquell mateix any de la inauguració i es perlongaren fins al 1944. Goyita Rifé, els Hermanos Lewis, Pepita Sansalvador i l'orquestra Los Gitanos, foren els primers en actuar-hi.
El 1942 el local fou arrendat per Joaquim Xicota Cabré i quedà adscrit a la categoria de sales de reestrena, tot i excepcionalment s'hi va poder veure alguna estrena.
 
*1950.- La popular cavalcada de Sant Medir passant per davant del Roxy
 
El 27 de febrero de 1947 s'hi va celebrar un festival de música amb les actuacions de Raúl Abril, Los Siete de Palma, José Valero i Bonet de San Pedro. La façana del local fou modificada a finals dels anys 1950's afegint-hi un parell més de pisos al frontal.
L'1 de juliol de 1969 l'arrendatari Xicota va comprar el local a la seva propietària (Maria Nubiola Fornés) i no va trigar més de tres mesos en negociar la seva venda a l'inefable Josep Lluís Núñez, que ja hi havia posat l'ull per aixecar en aquella cantonada un dels seus avorrits i repetits  edificis d'habitatges. Un negoci rodó per a Xicota, que va comportar a la vegada la desaparició definitiva del cinema, que va tancar portes el dia 2 de noviembre de 1969. Negresco i El crimen también juega foren els dos últims films que s'hi van poder veure.
Joan Manuel Serrat, i l'escriptor Juan Marsé, li varen dedicar respectivament una cancó i un llibre amb el mateix nom (Los fantasmas del Roxy) que evocaven, en forma de fantasmes transportats al temps que el cinema ja no existia, tots els records d'aquella sala de cinema que quedarà al cor i a la memòria de molts graciencs i barcelonins.
 
Así que no se espante amigo,
si esperando el autobús
le pide fuego George Raft.
Son los fantasmas del Roxy
que no descansan en paz.
 
 
Los fantasmas del Roxy (Joan Manuel Serrat)

ARC TRIOMFAL DE LA GRAN VIA. Exposició Universal de 1888.

$
0
0
Agraïments a FRANCISCO ARAUZ i SÍLVIA JANÉ


Entre les nombroses construccions de vida efímera que es varen aixecar durant l'Exposició Universal de 1888 hi destaca un monumental l'arc triomfal emplaçat al bell mig del carrer Corts (Gran Via) prop de la Plaça Tetuan.
Aquesta construcció superava els 20 metres d'alçaria i era formada per un gran arc amb una balaustrada al cim sobre la que se n'aixecava un altre molt més petit coronat per un grup escultòric triple obra de Rossend Navas. Al centre una figura alegòrica a la ciutat de Barcelona i als costats una escultura a cada banda que representaven el Comerç i la Industria. La resta d'escultures eren obra dels germans Enric i Josep Carcassó.
Sobre ambues cares de  l'arc inferior un parell de genis alats subjectaven l'escut de d'Espanya amb els monogrames dels Reis d'Espanya. A banda i banda de l'arc hi havien altres dues figures de quatre metres d'alçada. Un seguit de pebeters situats sobre la balaustrada il·luminaven la part superior del conjunt a la qual es podía accedir a través de dues escales interiors. [1]


*1888.- Il·lustració de l'època (Font. Biblioteca Nacional de España)


 
*1888.- Dos retalls de La Vanguardia on s'informava del curs de les obres de construcción de l'arc i de les seves característiques (Font: Hemeroteca La Vanguardia)
 


*1888.- La comitiva reial passa per sota l'arc de la Gran Via (Gravat de l'època)

 
[1].La Vanguardia,. Edició del 16 de maig de 1888

SALÓN CARIBE. Restaurant. Plaça Lesseps 4-5. (1951-1972)

$
0
0
 
 
*1952.- Anunci a la premsa del Salón Caribe. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).
 
Amb una vida íntimament lligada al Cinema Roxy, amb el qual compartia edifici, el Salón Caribe va ser un local de ball i celebracions diverses que va gaudir d'una gran popularitat en la vida dels graciencs i de gran part dels barcelonins de tot aquell sector que girava al voltant de la plaça Lesseps (El Putget, Vallcarca, La Salut, Sant Gervasi...).
 
*1951.- Retall de premsa de final d'any on encara figurava la denominació original de Salón de Fiestas de Cafés Caribe. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).
 
El Caribe era un espai multiusos que servia tant per un banquet de noces, una comunió, un bateig, una festa d'estudiants universitaris, un aniversari. S'hi servia l'àpat col·lectiu i després s'hi organitzava la ballaruca. Es va inaugurar amb el nom oficial de Salón de Fiestas de Cafés Caribe, però ben aviat el seu nom popular va quedar escurçat a Salón Caribe.

*1952.- Full explicatiu dels preus dels diversos serveis que oferia el Salón Caribe.

L'any 1959 es modernitzen i s'amplien les cuines i el local passa a funcionar com a restaurant amb servei diari. El nom de l'establiment incorpora també en endavant la denominació de restaurant.


El Restaurant Caribe sobreviurà al tancament del Roxy l'any 1969, fins que, ja entrats els anys 1970's, la immobiliària Núñez i Navarro enderrocà tot l'immoble per construir un bloc d'habitatges.

 
Viewing all 1452 articles
Browse latest View live