Quantcast
Channel: BARCELOFÍLIA
Viewing all 1452 articles
Browse latest View live

HOLLYWOOD BAR DANCING. Carrer Nou de la Rambla 103. (1931-1938)

$
0
0

*1932.- Les noies del Hollywood preparades per iniciar als clients en el ball. (Foto: Josep Maria de Sagarra. AHCB)

La vigília de Nadal de 1931 Antoni Astell i Mur, empresari d'èxit de locals de varietés i music -hall i propietari del Cabaret Pompeya del Paral.lel, va obrir al número 103 del carrer Nou, aleshores Conde del Asalto, un local que amb poc temps se situaria en la primera línia de la nit barcelonina. El seu nom homenatjava sense complexos a l'emergent meca del cinema. Havia nascut el Hollywood Bar Dancing.
L'interior del local destacava per la seva decoració vanguardista i trencadora amb una moderna cristalleria i les parets ornades amb formes femenines eròtiques i sugerents. La sala central era d'una gran amplitud amb més d'un centenar de tauletes i cadires. En la seva plantilla d'artistes habituals hi figuraven noms com Lolita Granados, Orquídea Truijillo o Aurorita del Amor i la parella de ball femenina Loli i Pili feia les delícies del públic amb el seu espectacle carregat d'erotisme i presentat com a dansa al nu d'art. Un planter de 30 senyoretes s'encarregava de fer gaudir al personal amb l'art del ball i amb d'altres arts menys confessables. Les orquestres Hollywood Jazz i Demon's amenitzaven les vetllades.
El local estigué en primera línia de la nit barcelonina al carrer Nou i al Barri Xino durant tota la dècada. La guerra va truncar la seva història i va tancar al 1938 quan el conflicte bèlic s'anava atansant al seu final i Barcelona vivia cada cop més en estat de necessitat.

*1933.- Celebració de la Festa de Cap d'Any amb l'orquestra Demon's. (Foto: Merletti. Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya).


*1933.-  Programació del Hollywood Bar Dancing

Amb l'arribada del franquisme Astell va tornar a obrir el local, però com és fàcilment imaginable, allò ja no era el mateix. El nom el va canviar pel de Casablanca i el 1948 va tancar portes definitivament.

COLISEU POMPEIA. Travessera de Gràcia 112 (1915-1949)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

L'any 1915 el Teatre Modern de Gràcia es va convertir en Coliseu Pompeia després que el Patronat de la Mare de Déu de Pompeia se'n fes càrrec. La inauguració va tenir lloc el dia 10 de gener i va ser tot un esdeveniment social amb un concert inaugural al que van assistir personalitats força pintoresques com l'exsultà del Marroc Muley Hadif i l'arquebisbe de Beirut Athanasios Saboya.

*1917.- L'escenari del Coliseu Pompeia durant un concert del Conservatori de l'Infanta Isabel (Foto: Frederic Ballell)

Un dels primers èxits d'aquest teatre fou la representació de Els Pastorets de Josep Maria Folch i Torres la vigília de Nadal de 1916 amb decorats de Salvador Alarma. El patronat religiós es va mantenir al front del local fins el 1924 que va ser traspassat a Francesc Canes. A partir d'aquest canvi la figura d'Adrià Gual va ser la més popular. La temporada 1926/27 va programar un seguit d'obres clàssiques i modernes d'autors diversos, d'entre les que van destacar El burgés gentilhome de Molière, amb música de Richard Strauss i direcció orquestral de Pau Casals i La família de l'Arlequí que va comptar amb decorats dissenyats per Salvador Dalí.

*1923.- Un programa d'un concert de música de cambra.

1932.- Emplaçament del Coliseu Pompeia en un plànol topogràfic municipal (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya)

Durant els anys 1930's el local era molt sovint ocupat per mítings i trobades polítiques de caire catalanista. El teatre es combinava amb el cinema. Valentina de Carles Soldevila, dirigida per Tísner, amb Enriqueta Torres com a primera actriu, figura entre les obres teatrals de més èxit durant l'època republicana.


*1934.- Entrada al Coliseu Pompeia quan s'hi representava Valentina de Carles Soldevila.

En acabar la Guerra Civil el teatre es va alternar amb el cinema i les atraccions. La Companyia Pujol Fornagueras hi va ser la més estable i s'hi va fer una representació de l'òpera Rigoletto el 1947. Finalment, el 29 de maig de 1949 hi va tenir lloc l'última funció amb l'obra El divino impaciente de Jacinto Benavente. Posteriorment el local va esdevenir un garatge. Avui n'hi trobem un altre de més modern que conserva el mateix nom que tingué el teatre. 

SOCIEDAD EL CANAL. Cafè de Cambreres i Bordell. Sant Pau 113 (1900's-1912) i Nou de la Rambla 92 (1913-1921)

$
0
0
El cafè de cambreres El Canal, propietat de Martín Vila Maresme, va ser un dels locals de prostitució més notables del Barri Xino durant els anys 1910's. La seva singularitat però, no li venia pas pel luxe de les seves instal·lacions ni tampoc per la bellesa de les fèmines que hi treballaven, ans al contrari, El Canal era com una mena de temple de la sordidesa, la brutícia i una exposició permanent de les més baixes manifestacions de l'exercici del vell ofici de vendre el propi cos a altres.
El local va tenir dues seus al llarg de la seva història. Inicialment es va establir al número 113 del carrer de Sant Pau i a partir de 1913 es va traslladar als baixos del numero 92 del carrer Nou de la Rambla.
Gràcies a Paco Villar [1] que ha escodrinyat minuciosament la història del local a través dels informes i altres documents policials dels nombrosos expedients oberts a aquest establiment, hem pogut saber que, sota l'aparença d'una Societat Recreativa oficialment registrada, s'hi encobria un autèntic negoci de prostitució, sense cap observança de les normes que regien tals societats, ni pel que fa a les normes de comptabilitat i estatus dels associats, ni tampoc a les condicions sanitàries i higièniques de les seves dependències que constituïen un permanent perill per a la salut pública. La pràctica del joc il·legal i la prostitució completaven la llarga llista d'infraccions i sancions que s'imposaven al local.
Probablement aquest allau d'irregularitats i la pressió governativa van ser les causes del trasllat del local el 1913. En el seu nou emplaçament El Canal va continuar la seva vida amb el mateix nom i amb el mateixa tipologia de parroquians: prostitutes i delinqüents habituals barrejats amb clients de condició humil i obrera que aprofitaven els caps de setmana per desfogar-se sexualment. Exteriorment el local era com una vella taverna de dimensions reduïdes i al seu interior una sala de ball era el nucli central, que donava pas a un laberíntic circuit de passadissos i escales que portaven a un llòbrec soterrani amb estances petites, brutes, fosques i pèssimament condicionades on clients i prostitutes feien la seva. 
La llegenda negra de El Canal no va desaparèixer en el nou emplaçament i els tancaments per actes d'immoralitat continuaven a l'ordre del dia. Al febrer de 1920, la premsa anunciava una completa reforma del local que reobria portes després d'una llarga clausura governativa amb 30 cambreres i 20 tanguistes. Aquesta etapa va ser l'última i va durar només un  parell d'anys fins a finals de 1921. Aleshores El Canal va perdre el seu nom i va passar a ser conegut com Cafè El Peñón.   

[1] Villar, PacoHistoria y leyenda del Barrio Chino. Edicions La Campana. Barcelona 1996.

CASA LLEÓ MORERA (II). Façana escapçada. Passeig de Gracia 35. (1940's-1988)

$
0
0

*1975.- Aspecte que presentava la Casa Lleó Morera durant el franquisme i els primers anys de democràcia amb les amputacions de la part superior de la façana. (Foto: Jordi Bellver)


*1975.- Un altra imatge de la façana amputada. A banda dels elements desapareguts, detalls com els aparells d'aire condicionat a la vista o els rètols comercials sobre les balconades ens transporten a una època en la qual no es tenia especial consideració cap a les obres d'art.

Una de les joies modernistes del nostre passeig de Gràcia com és la Casa Lleó Morera (1905), obra de Lluís Domènech i Montaner, va tenir des dels inicis dels anys 1940's fins a finals dels 1980's un aspecte molt diferent a l'original i també a l'actual.
Acabada la Guerra Civil, l'edifici va ser desprovist de tota l'ornamentació del seus terminal de la façana, que incloien els pinacles i un elegant templet que s'aixecava sobre l'angle de la cantonada. Com s'ha dit, aquest aspecte amputat és el que va lluir durant pràcticament tot el franquisme i més d'un deceni després de la recuperació de la democràcia al país.
La Casa Lleó Morera ja no agradava als noucentistes que menyspreuaven el modernisme i veien en aquest edifici un dels exponents màxims de l'estil arquitectònic que els havia precedit. Després de la victòria franquista a la Guerra Civil el nou ordre va abraçar les línies neoclàssiques en les seves construccions oficials i, com era d'esperar, no va tenir cap interès en preservar l'arquitectura modernista present a molts edificis de l'Eixample. 
La primera intervenció, poc després d'acabada la guerra fou l'eliminació del templet i els pinacles. El desmuntatge d'aquest elements tenia la seva justificació. El templet havia estat utilitzat durant la guerra com a posició de defensa davant els revoltats i s'hi havien instal·lar metralladores per disparar sobre el passeig de Gràcia. El foc creuat havia afectat part de l'estructura del templet i la part superior de la façana, de manera que el més prudent era eliminar tot allò que pogués suposar un perill de despreniment
Poc després, a l'any 1943, Pablo Loewe va llogar els baixos de la Casa Lleó Morera amb l'objectiu d'instal·lar-hi una de les seves botigues de moda i complements de luxe. El disseny de l'establiment fou encarregat al decorador madrileny Ferrer Bartolomé que no va tenir cap interès a respectar l'arquitectura original de l'edifici. Així es van perdre els finestrals modernistes amb les escultures femenines originals d'Eusebi Arnau que acompanyaven les jardineres de les varanes. Les cròniques de l'època expliquen que van ser destrossades a cops de mall davant dels atònits vianants que transitaven pel passeig de Gràcia. El porter de la finca va guardar els caps i Salvador Dalí els hi va comprar posteriorment i se'ls va endur a Port Lligat, Anys després serien instal·lats al pati del Teatre Museu de Figueres.

Una de les jardineres dels finestrals dels baixos desaparegudes en instal·lar-s'hi la botiga Loewe a l'any 1943.

Els caps d'aquestes escultures eliminades es poden veure avui al pati del Teatre-Museu Dalí de Figueres

El 1967 una nova reforma de la botiga Loewe va comportar l'eliminació dels pocs elements decoratius originals de Domènech i Muntaner que havien sobreviscut a la intervenció de 1943.
L'any 1987 es va encarregar a l'estudi d'arquitectura d'Òscar Tusquets un projecte per recuperar el templet i els pinacles de la part superior de la façana, que fou enllestit un any després. Un volum cúbic d'accés al terrat, situat lleugerament endarrerit en relació a la linia de la façana, va ser restaurat però sense reposar-hi els seus ornaments originals.  
Finalment l'any 1992 Loewe va voler reformar novament la seva botiga i l'ajuntament els va imposar recuperar part dels elements perduts a la façana dels baixos. Amb aquesta nova actuació es van refer les escultures dels lleons i les flors de morera de les columnes de l'entrada, que feien referència directa al binomi Lleó-Morera, els cognoms dels primers propietaris de la finca. 

CASA LLEÓ-MORERA (I) Edificació original. (1905-1940)

$
0
0

*1910's.- Alguns dels elements escultòrics (en groc) desapareguts del projecte original de la Casa Lleó-Morera

La Casa Lleó Morera va ser construïda sobre la meitat d'un edifici preexistent al passeig de Gràcia cantonada Consell de Cent que havia estat projectat pel mestre d'obres Joaquim Sitjas. Era la Casa Mumbrú edificada l'any 1864 i de la qual encara avui n'és visible l'altra meitat.
Lluís Domènech i Montaner va dissenyar una transformació radical de l'edifici que el 1902 havia passat a ser propietat de Francesca Morera i Ortiz. El projecte era fidel als patrons modernistes de l'època i la primera fase de les obres (1902-1903) va afectar l'interior de la casa i la distribució dels espais. Posteriorment, en una segona etapa, es va fer la façana entre 1903 i 1905. Acabada aquesta intervenció, l'edifici va quedar finalment estructurat en semisoterrani, un entresòl a poca alçada per fer-hi activitat comercial, el  pis principal per als propietaris de la casa i tres pisos més per arrendar a llogaters. 

Fotomuntatges realitzats a partir d'una foto d'Angel Toldrà Viazo, amb els que s'intenta explicar visualment com era l'edifici abans i després de la intervenció de Domènech i Montaner.

Francesca Morera va morir el 1904 i el seu fill Albert Lleó Morera va passar a ser el propietari de l'edifici. Entre 1905 i 1909 el fotògraf Pau Audouard hi va tenir el seu estudi als baixos i entre 1917 i 1925 s'hi instal·là la Sala Aeolian, amb capacitat per a tres-centres persones, promoguda pel fabricant de pianos Paul Izábal on s'oferien concerts.
L'edifici, força malmès durant la Guerra Civil, va començar a ser transformat i a perdre elements originals als anys 1940's. La seva venda a la Sociedad Mercantil Bilbao i la transformació dels baixos en instal·lar-s'hi la botiga Loewe van comportar la desaparició de una bona part de la decoració interior. 
Les figures femenines que abraçaven sengles copes jardinera davant dels dos aparadors dels baixos van ser suprimides i també desaparegueren les escultures de quatre fades situades a la barana de la tribuna del pis principal a la cantonada. Finalment, un dels elements originals més característics com era la cúpula-templet i els acabaments i pinacles de la part superior de l'edifici també van ser eliminats. Una segona cúpula més endinsada sobre el terrat que coronava un volum cúbic situat sobre l'escala interior també va desaparèixer. L'aspecte que oferia la façana de la casa durant el franquisme era la pròpia d'un edifici escapçat.

*1906.- L'entrada pel Passeig de Gràcia quan Paul Audouard hi tenia l'estudi fotogràfic. En aquesta imatge s'hi poden veure les escultures de la barana de la tribuna del pis principal avui desaparegudes.

LUIS CASALI. Fàbrica de pianos. Torres i Amat 1. (1918-1935)

$
0
0
Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ




*1918.- Tallers i despatxos de la Fàbrica de Pianos i Instruments Musicals de Luis Casalí.

Obra de l'arquitecte Jaume Torres Grau (1879-1945), aquest edifici d'estenia al llarg de la vorera nord de l'actual carrer Torres i Amat des de la Ronda de Sant Antoni fins al llindar amb l'Hospital Militar que hi havia sobre l'actual plaça Castella.
La fàbrica, amb una gran presència de maó vist a la façana, va ser aixecada el 1918 quan aleshores la cantonada de l'extrem de l'edifici corresponia al número 68 del carrer Ponent (actual Joaquín Costa) davant del Centre Aragonès i el Teatre Goya que havien estat construïts dos anys abans.
A la fàbrica de Luis Casalí, empresari d'origen italià, s'hi fabricaven també orguenets (organillos), aquests instruments musicals portàtils que, a través d'un manubri, reprodueixen sons de melodies populars mitjançant un cilindre de pues que gira al voltant d'uns martells, que impacten sobre les cordes de piano situades a l'interior de la caixa.

Document publicitari de la Fàbrica de Pianos Casalí. L'edifici figura encara amb numeració del carrer de Ponent (avui Joaquín Costa) 

La fàbrica fou desmantellada el 1935, quan Luis Casalí va deixar de fabricar pianos.  L'estructura va ser aprofitada per bastir-hi un edifici d'habitatges que encara avui conserva a la planta baixa la mateixa successió d'arcs que la construcció original. 

PLACETA DE BASEA (Plaça de Maria Isabel) (Segle XVII - 1909)

$
0
0

*1906.- La placeta de Basea amb la Baixada del Caçador a la dreta de la imatge (Foto: Narcís Cuyàs i Parera. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya)

Abans de la reforma que va permetre obrir la Via Laietana, el carrer Basea era una via amb molt més recorregut que el minúscul tram que podem trobar avui prop de Santa Maria del Mar. Descrivia un trajecte gairebé en angle recte que començava al carrer Argenteria. Continuava en paral·lel al mar cap al barri de Sant Just on girava bruscament per enfilar-se fins a la Plaça de l'Àngel.
Quan es trobava amb la Baixada del Caçador, un petit carrer que portava a l'església de Sant Just, el carrer Basea s'eixamplava formant una placeta que el 1827 va ser batejada amb el nom de Maria Isabel en honor a la primera esposa del rei Ferran VII. Coneguda popularment com a plaça de Basea tenia un font al centre protegida per quatre pedres de límit. Carreras Candi opina que el nom probablement li ve de les basses que hi hagueren en aquell lloc des del segle XIV, algunes de les quals varen subsistir fins a la reforma del 1909. A les Rúbriques de Bruniquer s'assenyala que des d'aquesta plaça hi partia també un carreró anomenat Baixada de Bosot que va desaparèixer el segle XVII. [1]
L'espai desapareixeria amb l'obertura de la Via Laietana, la reurbanització d'aquell sector i l'obertura posterior del carrer del Sotstinent Navarro que discorre paral·lel a l'antiga muralla. 

*1906.- Una altra imatge de la placeta amb la seva font al centre. A la dreta es pot veure el carrer Basea que portava fins a la plaça de l'Àngel. (Foto: Narcís Cuyàs i Parera. Arxiu Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya)


*1900.- Plànol del Projecte de Reforma. L'estel groc assenyala l'emplaçament de la placeta de Basea. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya. Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la


[1].- Vallescà, Antonio. Las calles desaparecidas de Barcelona. Llibreria Millà. Barcelona. 1945.

PALACIO TRIANÓN. Music-hall. Paral·lel. (1903-1904)

$
0
0

*1904.- El Palacio Trianón durant les hores prèvies a l'inici del seu enderroc.

Situat entre el Salón Venus i el primer local dels germans Soriano, el Palacio Trianón era una modesta barraca de fusta amb el sostre cobert per una barreja de cartró, cuir i quitrà, que va tenir una vida curta de poc més d'un any. No obstant això, va veure desfilar pel seu escenari alguns dels artistes més populars del music-hall de l'època com Consuelo Portela, la coneguda Bella Chelito, que després va continuar la seva carrera al Venus.
A l'octubre de 1904 el Palacio Trianón va ser enderrocat per contravenir les noves ordenances d'alineació de les voreres i envaïa part dels cinc metres que quedaven afectats per la nova normativa dels porxos. L'espai resultant va ser ocupat posteriorment pel Teatro Pabellón Soriano edificat a l'any següent.

LE TRIANON. Paral.lel / Nou de la Rambla. (1901-1905)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1901.- Escenari i interior de Le Trianon poc després d'inaugurar-se (Foto: Merletti. Biblioteca Nacional de España)

*1904.- Vista exterior del local que va ocupar Le Trianon, que apareix emmarcat en groc al costat del Salón Arnau. 

Trianon va ser un nom molt comú i recurrent en la història dels locals d'espectacles i diversió durant els primers anys del segle passat. El mot provenia d'un dels palaus propers a Versalles i sobretot d'un dels locals d'esbarjo més populars del París de l'època. 
De trianons n'hem identificat quatre: el cabaret Palacio Trianon situat al costat del Salón Venus al Paral·lel; el teatre, també al Paral·lel, conegut com Trianon-Alhambra i fins i tot un cinema al barri de la Sagrada Família. El primer de tots però, el primer Trianon de la ciutat, fou el que va obrir portes de dia 17 d'octubre de 1901 a la cantonada Paral.lel/Nou de la Rambla al costat del Teatre Arnau.

*1901.- El 2 d'octubre d'aquell any el periòdic La Vanguardia ja anunciava amb aquesta nota la imminent obertura de Le Trianon.

*1901.- El banquet d'inauguració del local celebrat a l'interior de Le Trianon (Foto: Merletti. Biblioteca Nacional de España)


*1901.- Crònica publicada a la revista Paris Alegre de novembre d'aquell any on s'informa de la  inauguració de Le Trianon. (Font: Biblioteca Nacional de España)

Miquel Badenas i Rico és probablement l'historiador més fiable per treure l'entrellat de tota aquesta successió  de locals amb noms diferents o repetits que varen establir-se a la cantonada de Paral·lel i Nou de la Rambla durant els primers anys del segle XX.
D'acord amb Badenas [1] Le Trianon va ser inaugurat sense disposar encara del mobiliari adequat i definitiu, a causa de la vaga dels obrers de València que l'havien de subministrar. Va oferir sempre una programació dinàmica i estable amb varietats i actuacions internacionals entre les que no hi va faltar el circ. Un servei de carruatges, compartit amb La Pajarera Catalana (antecessor del popular Molino), oferia als clients el transport gratuït d'anada i tornada des del Pla de l'Ós (Rambla-Boqueria) a través del carrer Nou. Tampoc hi van faltar el mítings obrers tan propis de l'època.
Le Trianon havia succeït al Cafè Lyonés i a la Societat Recreativa El Paraíso que havien ocupat aquell mateix local en els anys anteriors. Quan va entrar en funcionament va tancar l'accés des de Nou de la Rambla i va situar l'entrada al local a la vorera del Paral·lel. El Cafè Lyones va reaparèixer a la part del carrer Nou i uns anys després va tornar a ocupar tot el local abans de ser reinaugurat amb el nom d'Sport Tobogán el 1907. Aleshores Le Trianon ja havia desaparegut del lloc igual que la Societat Recreativa El Paraíso. Un ball de noms sovint difícil de retenir.

*1901.- Un dels primers espectacles afrancesats oferits per Le Trianon apareixia anunciat a La Vanguardia del dia 30 d'octubre pocs dies després de la inauguració del local.

*1902.- Anunci d'un programa de circ a Le Trianon. (La Vanguardia. 9 de maig de 1902)


*1903.- Fragments de la crònica d'un míting anarquista celebrat a Le Trianon. (La Vanguardia. 9 de març de 1903)

[1].- Badenas i Rico, Miquel.El Paral·lel. Nacimiento, esplendor y declive de la popular y bullanguera avenida barcelonesa. Edicions Amarantos. Barcelona. 1993.   

RED LION. Bar Dancing. Portal de Santa Madrona 14 (1910's-1930's)

$
0
0
*1932. Anunci del Red Lion publicat al setmanari satíric L'Esquella de la Torratxa

Durant el primer quart del segle XX, un dels itineraris calents del Barri Xino era el sempre animat carrer del Portal de Santa Madrona que s'estenia entre la Rambla de Santa Mònica i el Paral·lel pel darrera de la Caserna de les Drassanes. 
Les tavernes i bars de meuques ocupaven els baixos de pràcticament tots els edificis d'aquesta via, mentre els meublés i les habitacions de lloguer omplien les plantes superiors. De tant en tant apareixia algun local que trencava aquesta monotonia del comerç carnal més miserable. Un dels que va adquirir una certa celebritat fou el Red Lion.  
Situat a mig camí entre el Bar-Cerveseria Antic Gambrinus (número 6) i la popular Taverna del Manquet (número 22) hi havia al número 14 aquest dancing on es ballava de forma continuada. Habitualment era freqüentat per prostitutes, mariners, pispes i noctàmbuls. El local es podia trobar anunciat en algunes revistes satíriques i picants de l'època com Papitu
El Red Lion va aguantar fins als anys de la República i després de la guerra va passar a millor vida igual que tota aquella vorera muntanya del Portal de Santa Madrona.





SALÓ MURILLO. Casa de Subhastes. Ronda de Sant Pere 7 (1900-1904) i Cinematògraf. Rambla Catalunya 24 (1905-1906)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1904.- Un anunci del local publicat a El Poble Català de l'etapa de Ronda Sant Pere 7.

El local conegut com a Salón Murillo va tenir dues finalitats ben diferents durant la seva existència a la primera meitat de la dècada dels 1900's.
Inicialment es va instal·lar al número 7 de la Ronda de Sant Pere molt a prop de la plaça Catalunya com una sala de subhastes de quadres i altres objectes d'art. La iniciativa havia estat d'Agustí Fàbregas que ja anteriorment s'havia dedicat a aquest tipus de negoci en un local situat a la Rambla del Centre 
Al Salón Murillo s'hi celebraven subhastes gairebé diàriament fins i tot els diumenges. Quadres de pintors de renom com Joaquín Sorolla, Modest Urgell o Lucas Villamil eren adjudicats durant les sessions.  
Cap a començaments de 1905 la casa de subhastes va ser traslladada a un local més ampli situat al número 24 de la Rambla Catalunya prop de la Casa Emili Juncadella.

*1905.- Ressenya d'una de les nombroses subhastes celebrades al Murillo.

Tot i continuar amb el mateix negocis de les subhastes d'art, el local va tenir una reorientació molt radical i va passar a ser cinematògraf en un moment que la projecció pública de pel·lícules començava a ser un negoci incipient i rendible que despertava una gran curiositat entre la ciutadania.
Però no solament hi hagué subhastes i cinema al Salón Murillo de Rambla Catalunya, també s'hi oferien varietats d'allò més diverses.
Al maig de 1906 s'hi anunciava un curiós espectacle consistent en ejercicios de adivinación a càrrec del famós expropagandista El Niño Dios.

*1906.- Programació variada al Salón Murillo del 22 de febrer d'aquell any (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

LA ALEMANA. Botiga de preservatius. Portal de Santa Madrona 8. (1930's)

$
0
0
Agraïments a FRANCISCO ARAUZ

*1936.- Publicitat de la casa de gomes La Alemana a la revista satírica Papitu.

En el carregat ambient de molts carrers i racons del Barri Xino, l'alt nivell de promiscuïtat i els perills de contagi per contacte físic aconsellaven d'utilitzar barreres per prevenir-se del risc de malalties de transmissió sexual. El preservatiu era ja a començaments del segle XX el mitjà més idoni. A partir dels anys 1920's el negoci de les cases de gomes es va començar a generalitzar. Al Portal de Santa Madrona gairebé tothom les adquiria a La Alemana, una botiga de preservatius situada al número 8, al costat mateix de l'Antic Gambrinus entre els carrers del Migdia i Montserrat.
La gamma de productes era força variada i imaginativa com ho demostren alguns anuncis publicitaris que durant els anys 1930's van aparèixer als fulls d'algunes publicacions. La Alemana però, funcionava com un veritable sex-shop de l'època, on no hi faltaven els productes en pols per desfer-se de les cabres i altres paràsits habituals de les parts nobles, ni tampoc les seccions d'adornos i suspensoris. Tot aquest material es venia a l'engròs i al detall.

OLIVELLA Y RIUS. Fàbrica de bosses de paper. Portal de Santa Madrona / Mina. (1900's - 1920's)

$
0
0
Article elaborat amb la col·laboració de FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1916.- Anuncia d'Olivella y Rius amb la diversitat d'articles que s'hi fabricaven. El local industrial tenia doble entrada, pel carrer del Portal de Santa Madrona i pel carrer Mina.

En aquesta fàbrica situada rera de la caserna militar de les Drassanes s'hi fabricava tota mena de derivats del paper i especialment productes per fer gresca i amenitzar les festes, serpentines, espanta-sogres, collarets, barrets i paperets. Els nombrosos balls i locals de la zona hi adquirien les seves boles de confetti i l'arribada del carnaval era un moment especialment àlgid de comandes.


Era situada al Carrer del Portal de Santa Madrona, que durant el primer terç del segle XX va tenir dos ambients ben diferenciats. El tram més pròxim a la Rambla era curull de locals de diversió, balls tavernes i cases de prostitució, però després de la corba del carrer Mina el panorama canviava i era bàsicament industrial. 
Aquest tram del carrer més proper al Paral·lel tenia fins i tot numeració pròpia, la qual cosa explica que la fàbrica de confetti tenia assignat el número 6 bis mentre el número 6 corresponia a la Cerveseria Antic Gambrinus a l'altre extrem del carrer prop de la Rambla .

Emplaçament de la fàbrica d'Olivella y Rius sobre un plànol municipal dels anys 1930's. (Font: Institut Cartogràfic de Catalunya

*1923.- El 23 de gener d'aquell any un anunci publicat a La Vanguardia posava a la venda la maquinària de l'antiga fàbrica de derivats del paper. El local es dedicava ja aleshores a la fabricació de bosses de senyora. 

LA TAURINA. Carrer Cid 8 (1910's - 1930's)

$
0
0

Amb una decoració integralment dedicada a la tauromàquia, de parets plenes de cartells de corrides i fotos de toreros dedicades, La Taurina era una botiga humil de queviures situada al número 8 del carrer del Cid, al costat mateix del legendari local conegut com La Criolla,
Convertida amb cabaret flamenc la seva història està lligada obligatòriament a la figura de Carmen Amaya coneguda com La Capitana. Fou a La Taurina on el cronista Sebastià Gasch va trobar una nena bailaora que començava a mostrar-se virtuosa en l'art del ball flamenc acompanyada a la guitarra pel seu pare El Chino i la seva tieta La Faraona que l'acompanyava ballant.


PASSATGE DEL PONT DE LA PARRA (1887-1912)

$
0
0

*1908.- El Passatge del Pont de la Parra, futura Via Laietana, amb el carrer de Sant Pere més Baix al fons. (Font: AFB. Arxiu Cuyàs)

En el que podríem considerar com la prehistòria de l'actual Via Laietana, es fàcil distingir els tres primers trams que es construïren seguint l'alineació de la Via A del Pla de Reforma de Barcelona. Eren tres trams ben diferenciats i sense connexió entre ells. El primer s'estenia entre la plaça Urquinaona i la placeta de Jonqueres i fou batejat amb el nom de carrer Bilbao. El segon, a l'altre extrem de la via, va ser dedicat en un primer moment a la Reina Regent i coincidia amb la zona més propera al port entre la plaça d'Antonio López i el carrer d'Àngel Baixeras, al costat de la seu de correus. 
L'últim tram inicial quedava en una zona intermèdia, aproximadament entre l'actual plaça d'Antonio Maura i l'embocadura del carrer de Sant Pere més Baix i era situat sobre l'antic carrer del Pont de la Parra que anava del carrer Mercaders a la Riera de Sant Joan en sentit Besòs-Llobregat. 
L'any 1886 va ser enderrocat el convent de Sant Joan de Jerusalem i les noves edificacions que després s'aixecaren a la zona van seguir l'alineació del projecte de la futura via A. Eren edificis de planta baixa i cinc alçades en un espai d'una llargària aproximada de cent metres. A aquest tram ample i curt se li va donar el nom de Passatge del Pont de la Parra. La seva existència es va estendre fins al 1912 quan es va obrir totalment la Via Laietana i el tram va perdre lògicament el seu nom original. També va perdre la major part dels seus primers edificis, que van ser substituïts per altres més alts i amb pretensions més monumentals. Avui només queden alguns vestigis a la vorera Besòs d'aquells edificis originals d'un passatge que probablement ha estat el més ample de la història de la ciutat, que sempre ha reservat aquest nom per aplicar-lo a carrers estrets que n'enllacen altres de més amples.   

*1890.- El tram del Passatge del Pont de la Parra encerclat en groc sobre un plànol municipal de finals del segle XIX. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)


M'LADY. Carrer Murcia. Discoteca (1968-1970's)

$
0
0
Agraïments a ROBERTO LAHUERTA MELERO



L'entorn de l'avinguda Meridiana i els barris que s'estenen a una i altra banda d'aquesta via no van ser aliens a l'aparició i creixement del fenomen de les discoteques que va arribar a Barcelona cap a finals dels anys 1960's. Tot i que les de més renom es localitzaven al centre de la ciutat i a les zones més benestants (Sant Gervasi, Turó Parc, etc.), a barris com el Clot, la Sagrera o Sant Andreu naixien també altres locals, més modestos, que permetien al jovent gaudir de l'esclat de la música pop.
M'Lady, situada al carrer Múrcia, va ser un d'aquest locals. No era gaire gran i tenia dos ambients ben diferenciats. La inauguració va tenir lloc el dia 18 de maig de 1968, Els seus promotors es van animar i van obrir només uns mesos després una altra discoteca, l'Europa 68 tocant a Fabra i Puig.  

*1968.- Anunci publicat a la premsa quan es va inaugurar el local.

CAMP DE FUTBOL DEL CONGRÉS. (1958-1985)

$
0
0

*1958.- Vista aèria del camp de futbol del barri del Congrés.

Quan a mitjans dels anys 1950's es va començar a aixecar el barri de les anomenades Viviendas del Congreso després de la celebració a Barcelona del Congrés Eucarístic Internacional, que l'oficialitat franquista va lloar fins a la sacietat, un espai molt característic de la urbanització del nou barri va quedar comprès dins de l'àrea coneguda com el Grup Massana delimitada pels carrers Cardenal Tedeschini, Felip II, Espiga i Sant Pasqual Bailón. Era un camp de futbol de terra, de dimensions aproximades de 100 x 60 metres, envoltat de dues placetes amb jardinets, que des del 1958 va quedar integrat en la vida del barri com a zona bàsica d'esbarjo i esport de tot el veïnat. Aquesta especial situació del camp, envoltat a les quatre bandes per d'aquell conjunt d'edificacions, va fer que al barri se'l' conegués com la capsa de mistos
Un any després es va consolidar la utilització esportiva d'aquell espai en fundar-se el Club Deportivo Viviendas del Congreso, l'equip de futbol del barri, que va començar a utilitzar el camp esmentat tot lluïnt a la samarreta els colors groc i blanc de la bandera del Vaticà. 

Escut original del Club Deportivo Viviendas del Congreso.


Emplaçament del camp de futbol dins el barri del Congrés.


*1970's.- Una altra habitual imatge d'una matinal dominical al camp de futbol 

A l'any 1977 tots els pisos de l'illa adjudicats als anys 1950's pertanyien ja definitivament als seus propietaris. Fou aleshores quan aparegué una Junta Delegada de Propietaris que va decidir suspendre les activitats esportives del CE  Viviendas del Congreso en aquell camp de futbol, que consideraven zona comunitària dels veïns dels edificis que l'envoltaven.  La polèmica va continuar quan va fer-se palès que l'objectiu era convertir l'espai en zona privada i dedicar-lo majoritàriament a places d'aparcament pels veïns de la comunitat. Van començar les querelles i paral·lelament la comunitat de propietaris va instal·lar unes tanques amb cadenes per impedir el pas al trànsit rodat, fins i tot dels veïns de l'illa si no pagaven prèviament una quantitat establerta per a poder entrar-hi [1].


*1978.- Programa d'activitats d'una de les tradicionals setmanes esportives organitzades pel club esportiu del barri.

L'ajuntament intervindria finalment en el cas. A l'any 1985 el camp de futbol va desaparèixer i l'espai que ocupava seria convertit posteriorment en l'actual Plaça Massana d'utilització pública per a tots els veïns. 
Amb la desaparició d'aquell històric camp de futbol es perdia una peça molt entranyable de la història del barri i les grans setmanes esportives que s'organitzaven els mesos d'estiu. La nova ubicació massa allunyada del terreny de joc del club al barri de La Trinitat, va fer perdre una bona part dels seguidors d'aquell equip de futbol del barri, que a poc a poc va anar perdent presència fins a desaparèixer a l'any 2000 després d'un dur pelegrinatge per d'altres camps de futbol. 
Finalment el 2010 el club va ser refundat amb el nom de Club Esportiu Congrés.

[1].-  Guxens, Salvador. Carta al director publicada al diari El País de 9 d'agost de 1983. 


OFICINA D'INFORMACIÓ DELS II JOCS DEL MEDITERRANI. Plaça Catalunya. (1955)

$
0
0
Agraïments a FRANCISCO ARAUZ


*1955.- Vista exterior de l'estand d'informació dels Jocs del Mediterrani celebrats a Barcelona. Al fons l'edifici del Banco Español de Crédito i les Cases Rocamora del Passeig de Gràcia. (Font: Cuadernos de Arquitectura)

L'any 1955 Barcelona fou la seu de la segona edició dels Jocs Mediterranis, una mena d'olimpíades de petit format, limitades a la participació dels països riberencs amb el Mare Nostrum. Juan Antonio Samaranch que ja començava a despuntar com l'home de l'esport del règim va tenir una important influència en l'organització d'aquests jocs. Després dels Mundials d'hoquei patins al Pabellón del Deporte, celebrats uns anys abans, la ciutat acollia un altre esdeveniment esportiu internacional, que per al franquisme constituïa una de les poques possibilitats de fer-se veure a l'exterior.
Al bell mig de la Plaça Catalunya l'arquitecte Julio Chinchilla Ballesta va projectar un estand informatiu de disseny força agosarat tenint en compte els cànons estètics del franquisme de l'època, que va servir per difondre informació sobre les diferents competicions i actes esportius que conformaven els programa dels jocs.

*1955.- Plànol de la planta de l'estand.(Font: Cuadernos de Arquitectura)



La petita construcció era de planta molt irregular oberta per ambdues bandes amb panells d'informació al seu interior. Des de l'exterior estant, hi destacaven dues figures atlètiques contornejades en metall i situades sobre la coberta, i molt especialment un conjunt de màstils de gran alçària guarnits amb els banderins dels països participants. La seva construcció va durar escassament dos dies, la qual cosa fou força meritòria tenint en compte que molts elements no eren prefabricats i van requerir de fer-hi obra. 


*1955.- Una altra imatge de l'estand amb l'edifici del Banco de España al fons. (Font: Cuadernos de Arquitectura)

XALET BLASCO OCHOA. Alfons XII - Travessera Gracia (1910's)

$
0
0
Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i ENRIC COMAS PARER

*1915.- Vista general de la mansió de Blasco Ochoa amb el seu extens jardí. En primer terme el carrer Alfons XII. (Font: La Esfera. Núm. 93. Octubre 1915. Biblioteca Nacional de España)

Una de les moltes grans mansions que a començaments dels segle XX s'aixecaren sobre els afores de Sant Gervasi de Cassoles fou el xalet propietat de l'arquitecte Albert Blasco Ochoa (1882-1970), que va deixar la seva empremta modernista en moltes obres de la localitat d'Olot, on va ser arquitecte municipal. Dissenyat i projectat per ell mateix, seguint les pautes modernistes de l'època, aquest edifici era situat al començament del carrer Alfons XII tocant a Travessera de Gràcia, entre els terrenys de la Societat Esportiva Pompeia i el convent-col·legi de les Dames Negres.
Hi destacava un immens jardí, que s'estenia entre la Travessera i el final del carrer Avenir, i el porxo d'entrada a la mansió situat en un dels seus vèrtexs. Interiorment disposava de semisoterrani, planta baixa, pis principal i una altra alçada amb un porxo de columnes a nivell del terrat en la façana principal. 
No hem trobat informació sobre quan va desaparèixer aquesta edificació, lamentablement poc coneguda i obviada en molts estudis sobre el modernisme a Barcelona. 



*1915.- Tres imatges de l'interior de la mansió. (Font: La EsferaNúm. 93 Octubre. 1915. Biblioteca Nacional de España)


*1933.- Localització del xalet de Blasco Ochoa en un plànol topogràfic municipal. Al costat es pot veure el camp de futbol de la Societat Esportiva Pompeya. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

PAS A DIFERENT NIVELL DE GENERAL MITRE / MUNTANER (1970-2014)

$
0
0

*1970.- Vista de la cruïlla General Mitre/Muntaner pocs dies després de la inauguració del pas a diferent nivell.

A finals de la dècada dels 1960's el porciolisme desarrollista es disposava a començar la seva magna obra consistent a farcir Barcelona de vies ràpides. Calia facilitar al màxim els desplaçaments ràpids dels vehicles (símbol de progrés) sense tenir la més mínima consideració envers els soferts vianants que van assistir progressivament a l'aparició de veritables autopistes urbanes.
L'anomenat Primer Cinturó de Ronda (actualment Ronda del Mig) va ser el primer capítol d'aquest conjunt de despropòsits i el pas a diferent nivell de la cantonada Muntaner/General Mitre, inaugurat el dia de Sant Josep de 1970, el primer exemple del que ens esperava. 
Una via suficientment àmplia com per poder acollir zones verdes d'esbarjo pel ciutadà va esdevenir una via grisa, veritable monument a l'asfalt, amb set carrils d'amplada per al trànsit rodat i dues escarransides voreres als extrems que proclamaven la sobirania incontestable de sa majestat el vehicle. D'aquests set carrils, tres s'endinsaven per sota del carrer Muntaner i des del carrer Balmes permetien una ràpida travessa fins a sortir pràcticament a l'alçada de Mandri.
Aquest paisatge gris es va integrar però, molt ràpidament a la realitat d'aquell barri de gent benestant, i per molts noctàmbuls creuar de matinada el carrer Muntaner pel pont era un esport habitual quan tancaven Bocaccio, Le Clochard, El Papagayo o altres locals nocturns de moda de la zona

*1970.- Notícia de la inauguració del pas soterrani apareguda a les pàgines de La Vanguardia del dia 20 de març amb tot luxe de detalls tècnics sobre les següents fases de l'obra, moltes d'elles sortosament mai realitzades.

A l'any 2014 l'alcalde Xavier Trias va decidir enderrocar aquest símbol del porciolisme.

Viewing all 1452 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>