Quantcast
Channel: BARCELOFÍLIA
Viewing all 1384 articles
Browse latest View live

MAGATZEM INDUSTRIAL. Gran Via 567. (1906 - 1936). CASA REY (1906-1915) / BALAGUER Articles de pell (1917-1924).

$
0
0
Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1917.- El magatzem de Gran Via 567 durant el temps que va acollir l'empresa de pells Balaguer y Cia.

Situat a la Gran Via entre Muntaner i Casanova, molt a prop de l'actual passatge Valeri Serra, aquest magatzem va tenir diversos usos al llarg de la seva existència. 
Inicialment (1906-1916) va acollir el magatzem de la Casa Rey especialitzada en el comerç de brodats.

*1912.- Publicitat de Casa Rey.

Entre 1917 i 1924 va ser la fàbrica de pells, cuirs, i altres articles per al calçat Balaguer y Cia. l'empresa que va ocupar la nau. Era aquesta una de les empreses d'importació més importants del ram i eren agents exclusius per a tot Espanya de nombroses fàbriques de pell anglosaxones.

*1917.- Publicitat de Balaguer y Cia.

*1924.- Les màquines de cosir Naumann van ocupar el local entre 1924 i 1927.

Posteriorment el magatzem acolliria l'empresa de màquines de cosir Naumann i ja en temps de la República el local va tornar al negoci de les pells amb la Teneria Moderna Franco-Española.
Finalment (1935) l'immoble va ser reformat a fons i abandonaria ja definitivament la seva condició de magatzem industrial per esdevenir Cinema Doré, sala oberta el 1936, que després es rebatejaria efímerament com a Cine Durruti (1938) i el 1939, acabada la Guerra Civil, va reaparèixer a la cartellera com a Cine Dorado. Amb el pas dels anys i després de successives reformes la sala es va convertir en l'actual Club Aribau amb 2 sales, després d'un petit període com a Club Doré.

FINCA I CASA MIRALLES. Passeig Manuel Girona (1919-1960's)

$
0
0

*1922.- Una de les poques fotos conegudes del xalet de la finca Miralles amb el seu aspecte semblant a una gegantina barraca valenciana. A la dreta veiem la porta d'accés a la finca amb la seva coberta original obra de Gaudí. 

Projectada per l'arquitecte reusenc Domènec Sugrañes i Gras (1878-1938), col·laborador de Gaudí a La Pedrera i a la Sagrada Família, el xalet d'Hermenegild Miralles i Anglès, un empresari dedicat a la fabricació de materials per a la construcció, era situat a la part sud de Sarrià, sobre l'actual passeig de Manuel Girona. El nom de la finca ha passat a la història perque la porta principal del recinte, encara avui conservada i restaurada, és una de les obres menors d'Antoni Gaudí.
El xalet de Miralles era una construcció inspirada en la barraca valenciana amb diversos cossos i una creu de quatre braços molt gaudiniana que coronava el cim de l'edifici principal. La finca va veure limitada la seva superfície quan es va instal.lar al costat unes cotxeres de la companyia de tramvies.


Hermenegild Miralles i Anglés (1859-1931)

*1933.- Emplaçament de la Finca Miralles sobre un plànol topogràfic municipal. (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya).

El conjunt va ser enderrocat cap a finals dels anys 1960's i com a vestigis gaudinians s'ha conservat part del mur ondulat i sobretot la porta d'entrada que va ser esplèndidament restaurada cap a finals dels anys 1990's, tot afegint-hi a peu d'entrada una escultura del propi Gaudí dempeus, que és la perdició de qualsevol turista oriental aficionat a les fotos.  


   
*2013.- Vista actual de la porta monumental de la Finca Miralles amb  l'estàtua de Gaudi a l'entrada.

MAISON DORÉE. Cafè-Restaurant. Plaça Catalunya / Rivadeneyra. (1903-1918)

$
0
0



El 15 de setembre de 1903 els germans Michel i Charles Pompidor, van inaugurar un restaurant a la Plaça Catalunya que va significar la introducció definitiva a Barcelona dels gustos gastronòmics parisencs. La condició de francesos dels fundadors afavoria l'autenticitat d'aquesta fórmula que va trobar aviat una acollida fidel entre el públic barceloní fins al punt de convertir-se en un punt de trobada de la burgesia i l'aristocràcia locals i la seu de nombroses tertúlies d'intel·lectuals i artistes.
Explica Permanyer [1] que els Pompidor eren gent assenyada i prudent i el camí cap a l'obertura de la Maison Dorée va tenir una etapa prèvia quan al 1897 van comprar el local de la xocolateria La Mallorquina per iniciar el negoci. Uns anys després, quan van veure que el seu projecte tenia viabilitat, es quedaren el local del costat, un comerç de llits metàl·lics que feia cantonada amb Rivadeneyra. L'ampliació va comportar la reforma total de l'establiment i el naixement definitiu de la Maison Dorée. Les obres de transformació van ser lentes, però tot plegat va valdre la pena.


*1907.- Dues vistes exteriors de la Maison Dorée.

La decoració interior, d'una sumptuositat extrema, era obra de l'arquitecte August Font i Gumà (1859-1922), i va aconseguir el segon premi en el concurs anual d'establiments que organitzava l'ajuntament. El local ocupava tres nivells: el soterrani de l'edifici, la planta baixa a nivell de carrer i el primer pis. 
A la planta baixa hi havia un primer espai dedicat a cafè-restaurant amb accés des de la Plaça Catalunya i més endins un gran saló, destinat exclusivament a banquets i a menjar a la carta, amb una capacitat per a 300 persones, al qual es podia accedir directament pel carrer Rivadeneyra. Aquestes dues estances de la planta baixa eren sostingudes per unes artístiques columnes de ferro colat amb motius florals, petxines daurades i uns aplics al sostre amb vidres de colors, que configuraven un espai de gran impacte visual. El mobiliari era comprat directament a Paris. A les parets del restaurant interior  hi havien penjades pintures d'Antoni Ferrater, Joaquim Vancells, Rius, Urgell i Gual i una altra d'Alexandre de Riquer al cafè. Un altre element a destacar de l'interior era l'impressionant taulell que abastava les dues sales.  


*1905.- El gran menjador del restaurant a la planta baixa 

El pis superior quedava sectoritzat igualment en dues sales. Una dedicada a menjadors privats amb una sala de descans amb piano, així com algunes habitacions de luxe que utilitzaven només els clients viatgers més destacats. L'altra hi havia un menjador amb capacitat per a 150 persones, una gran terrassa-jardí i un conjunt de serveis complementaris com lavabos, tocador per a senyores, guarda-roba i sala de fumadors.



*1905.- De dalt abaix: la sala del piano, el vestíbul i una de les habitacions del primer pis.  

Finalment a la planta soterrània s'hi emplaçaven tots els serveis necessaris pel correcte funcionament de l'establiment: cuina, celler, rebost, nevera etc.
La fascinació i l'impacte que va produir la Maison Dorée en les classes benestants barcelonines va raure en la importació de costums de París que fins aleshores no s'havien vist mai a la ciutat. Paco Villar [2] descriu algunes d'aquestes novetats que deixaren bocabadats als primers clients, com els fogonets d'esperit de vi per treballar a les taules abans de servir el plat, o les premses pels ànecs i les carns, a banda de luxosos de coberteries, estovalles i vaixelles. Els cambrers i altre personal del servei havien de complir un estricte reglament de règim interior en el que hi destacava la severitat en l'observança de la higiene, la prohibició de l'ús del bigoti i l'obligatorietat del tacó de goma per a les sabates dels cambrers que servien als menjadors.

*1907.- La cuina situada al soterrani

Altres novetats de caire estructural que incorporà la Maison Dorée foren les portes giratòries (les primeres que es van veure a Barcelona) i el condicionament de la terrassa exterior durant els mesos d'hivern que permetia mantenir-la activa tot l'any. Finalment el local oferia a les tardes un servei per 4,50 pessetes de l'època anomenat Five o'clock tea, que comprenia una tassa de té acompanyada de llet, mantega, mel, torrades i dolços.
Com ja s'ha dit a la Maison Dorée s'hi van formar nombroses penyes de tertulians. Les més destacades foren la coneguda com dels pintors integrada per diversos artistes del pinzell amb Miquel Utrillo al front, i una altra d'apassionat debat polític integrada per Juli Marial, Ramon Turró, Pere Rahola i Francesc Macià entre d'altres. També n'hi havia una de taurina i gent de teatre amb l'empresari de la plaça de Les Arenes Luis del Castillo al front. Entre els forasters il·lustres que quan venien a Barcelona no faltaven a les tertúlies de la Maison Dorée hi destacaven noms com Jacinto Benavente, Pío Baroja o Carlos Arniches.
Un dels principals atractius de la Maison Dorée eren els grans banquets organitzats per les classes nobles i els banquers. Entre els més sonats hi destaca el que va organitzar Camil Fabra, marquès d'Alella, l'últim dia de febrer de 1905. En els dies previs a aquesta celebració una gran polèmica va sacsejar l'alta societat de la ciutat perquè en aquells temps no era ben vist entre les classes més benestants el fet de celebrar balls en locals públics. Però finalment es van aparcar velles tradicions i el ball va acabar essent un èxit rotund.

*1905.- El ball organitzat pel Marquès d'Alella.

El 2 d'octubre de 1907 s'hi va celebrar un banquet organitzat pels diputats i senadors de Solidaritat Catalana en homenatge a les víctimes de l'atemptat d'Hostafrancs i el 23 de maig de 1909 s'hi va homenatjar a Àngel Guimerà
El final de la luxosa Maison Dorée va arribar quan ningú s'ho esperava. El 15 de juny de 1918 quan ja faltava poc perquè s'acabés la Primera Guerra Mundial l'històric restaurant va tancar. L'havia comprat la Banca Arnús, que va bastir l'edifici que després seria seu barcelonina del Banco Central i actualment ocupen els magatzems El Corte Inglés. 

[1].- Permanyer, Lluís. Biografía de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona.1995.
[2].- Villar, Paco. Barcelona ciutat de cafès. Viena Edicions. Barcelona. 2013

VAQUERIA SUÏSSA. Parc de la Ciutadella. (1884-1926)

$
0
0
Article elaborat amb el suport d'EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ

*1890's.- Aquesta curiosa construcció situada al mig del Parc de la Ciutadella reproduïa fidelment una petita granja rural helvètica.

Uns anys abans de la celebració de l'Exposició Universal de 1888, quan es començaven a urbanitzar els terrenys que havia ocupat l'antiga ciutadella, s'hi va construir una vaqueria que ja estava prevista en el pla general del parc. L'edifici, conegut també com a Casa Suiza, era situat al costat de l'Estació del Ferrocarril (actual Estació de França) al límit del recinte del parc, sobre l'actual passeig de Circumval·lació. Al desembre de 1884 l'Ajuntament va convocar a subhasta pública l'adjudicació de l'arrendament del local per a la seva explotació.

*1882.- La Vanguardia del 6 de desembre ja anunciava aquest debat entre els regidors sobre el dictamen per instal·lar una vaqueria a la Ciutadella.


*1884.- Notícia de la convocatòria de subhasta pública de l'arrendament de la vaqueria. (Font: Hemeroteca La Vanguardia, edició del dia 28 de novembre).



*1887.- Emplaçament de la Vaqueria Suissa sobre un planol de l'Exposició de 1888.

L'any 1887, durant els mesos immediatament anteriors a l'obertura de l'Exposició Universal va acollir l'Oficina d'Informació d'aquest certàmen internacional

*1888.- Ja en el context de l'Exposició Universal la vaqueria va tornar a ser adjudicada aquest cop pel sistema de concurs públic (Font: Hemeroteca La Vanguardia, edició del dia 22 d'abril).

Funcionava com a cafè-restaurant i disposava de quadres per a les vaques. També s'hi venia llet a granel. La vaqueria tindria també el seu moment de glòria en la història del cinema català quan l'any 1898 Fructuós Gelabert hi va rodar Los guapos de la Vaquería del Parque, un curtmetratge de 12 minuts datat del 1905 amb actors com Carme Vital, Joan Morales i Joan Alarma.
El 1913 la vaqueria va canviar d'ús per acollir les oficines del servei municipal de Clavegueram i Higiene que fins aleshores acollia la planta baixa del Palau del Governador a la mateixa Ciutadella..

1899.- Anunci de la vaqueria on s'hi podien comprar ampolles de llet.

El final de la vaqueria va arribar a l'any 1926 quan l'antic edifici va ser desmantellat i en el seu lloc es va construir un parvulari municipal que avui (2014) encara és actiu amb el nom d'Escola Parc de la Ciutadella.

CASA IGNASI SERRA (1876-1922)

$
0
0

*1890's.- La Casa Ignasi Serra, enquadrada en vermell a la cantonada de Plaça Catalunya amb la Rambla. (Foto:Àngel Toldrà Viazo).

La Casa Ignasi Serra, construïda el 1876 [1] segons un projecte de l'arquitecte Francesc de Paula del Villar (el mateix que començaria les obres del temple de la Sagrada Família abans que Gaudí se'n fes càrrec), s'enlairava sobre el solar de la cantonada entre la Rambla de Canaletes i l'inici del carrer Fontanella. El tram d'aquest últim carrer fins al Portal de l'Àngel quedaria després integrat a la de la plaça Catalunya i l'edifici passaria a formar part d'aquesta amb el número 23.
Era una construcció d'aparença exterior senzilla amb soterrani, baixos i quatre alçades amb una façana sense cap element característic més enllà de la secció arrodonida que, com a cinquena alçada, hi havia sobre el terrat al vèrtex de la cantonada.
Aquest immoble no tindria gaire història si als baixos, soterrani i primer pis no s'hi hagués instal·lat el Gran Cafè Restaurant Continental (desembre de 1884), que posteriorment va ser completat amb un hotel del mateix nom (juny de 1892) que ocupava la resta de les plantes de l'edifici i que fou el primer hotel de la Plaça Catalunya.
La Casa Ignasi Serra va ser enderrocada l'any 1922 després de la compra de l'immoble pel banquer Evarist Arnús que va ampliar l'edifici veí del número 22. 

[1].-Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya Edicions La Campana 1995. Barcelona.

CASA TERESA MASPONS. Plaça Catalunya 22. (1873-1918)

$
0
0

*1915.- Una excel·lent vista de les dues façanes de la Casa Teresa Maspons de l'època que la Maison Dorée ocupava els baixos de l'edifici (Foto: Josep Brangulí). 

Projectada l'any 1873 pel mestre d'obres Jeroni Granell i Mundet (1834-1889) [1], la Casa Teresa Maspons vídua de Llopart ocupava el número 22 de la Plaça Catalunya (inicialment Fontanella, 4) fent cantonada amb Rivadeneyra. Seguint el patró original de les edificacions de la vorera mar de la Plaça Catalunya disposava de baixos i quatre alçades, a les que posteriorment se'n va afegir una altra per acollir un estudi fotogràfic del molts que a principis del segle XX van poblar els terrats d'alguns edificis del centre de la ciutat.
La companyia d'assegurances La Germania va ocupar el tercer pis de l'edifici i també el consolat dels Estats Units d'Amèrica va estar instal·lat en un d'aquells pisos. Als baixos hi hagué la xocolateria La Mallorquina (1892-1897) que funcionava també com a cafè i restaurant. Però l'establiment que sens dubte donaria popularitat a aquell immoble va ser el restaurant fundat pels germans Pompidor el 1897 després de comprar el local de La Mallorquina, que el 1902 seria reformat i ampliat per acollir la prestigiosa Maison Dorée.
El 1918 la Casa Teresa Maspons va ser adquirida pel banquer Evarist Arnús que la va enderrocar per construir-hi la seu de la seva entitat bancària, posteriorment ampliada cap a la banda de la Rambla amb la incorporació del solar del número 23.

[1].- Permanyer, Lluís. Biografia de la Plaça Catalunya  Edicions La Campana 1995. Barcelona.

BANCA ARNÚS. Primer edifici. Plaça Catalunya 22 (1920-1922)

$
0
0
Agraïments a FRANCISCO ARAUZ

*1920.- Edifici original de la Banca Arnús abans de la seva ampliació cap a la Rambla.

Evarist Arnús i de Ferrer (1820-1890) va ser un dels més destacats financers catalans del segle XIX, Es va iniciar com a funcionari municipal i s'especialitzà en operacions borsàries. Ja consolidat  com un home de solvència en el món de les finances, va promoure la creació del Casino Mercantil (1860). Més tard va fundar el Teatre Líric (1881), va presidir la Casa de la Caritat i fou un dels promotors més significats de l'Exposició Universal de 1888. El seu nét Gonçal Arnús i Pallós (1878-1945) va fundar el 1910 la Banca Arnús.
Corria l'any 1918 quan, davant la sorpresa de molts barcelonins, la Banca Arnús va comprar la Casa Teresa Maspons, l'immoble de Plaça Catalunya 22 cantonada amb Rivadeneyra, on des de principis de segle hi havia instal·lat el prestigiós restaurant Maison Dorée. La notícia va ser rebuda amb pena i tristor pels clients més habituals d'aquell temple de la restauració que havia introduït a la ciutat els meravellosos arts de la cuina francesa.
L'antiga Casa Teresa Maspons es va convertir en poc temps en un edifici regi, projectat pel prolífic i incansable arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia, que va emergir en aquella vorera de mar de la Plaça Catalunya. Tenia cinc alçades a més de la planta baixa i destacava sobre les edificacions veïnes de només quatre. La façana era coronada per sengles motius escultòrics a cada banda de l'àtic just per damunt del rètol de Banca Arnús. El poderós banquer no en tenia prou i uns anys després va comprar també la Casa Ignasi Serra, l'immoble del costat, amb l'objectiu d'ampliar la seu del banc i fer-la arribar fins a la Rambla. 
Aquell primitiu edifici de la Banca Arnús va durar pocs anys en el seu estat original, perquè l'ampliació esmentada va alterar considerablement la seva fesomia en quedar integrat amb la resta del nou edifici. L'última alçada va ser ampliada i tot plegat va ser rematat per un seguit de cúpules fins a configurar la nova seu, que molts hem conegut amb el pas dels anys com el Banco Central, famós per l'espectacular l'atracament del 23 de maig de 1981, Després va ser adquirit per El Corte Inglés que hi va instal·lar una de les seves filials dels grup (Sfera) abans de quedar definitivament integrat com un centre comercial més d'aquests grans magatzems.

LA CAVA DE LOS FAROS. Queviures i licors. Plaça Universitat. (1951-2014)

$
0
0


Durant més de seixanta anys La Cava de los Faros va ser un dels comerços més emblemàtics de la plaça Universitat. Els seus aparadors eren sempre atapeïts de tots tipus de licors i conserves i pel vianant es feia  difícil no parar-hi atenció quan passava per allà. 
La botiga va obrir el primer dia de juny de 1951 i era situada a la cantonada amb el final del carrer Tallers. El seu interior es distribuïa en altell, planta baixa i soterrani. El nom de l'establiment era un homenatge del botiguer fundador als seus quatre fills que per ell eren els faros que il·luminaven el negoci. En els seus primers anys d'activitat els queviures els envasaven a l'altell i al soterrani hi havien les càmeres frigorífiques construïdes al costat d'alguns fragments de la tercera muralla de la ciutat.

El celler del soterrani amb fragments de l'antiga muralla.

En els últims anys s'hi van deixar de vendre càrnics i es va reorientar el negoci cap a la venda de delicatessen (productes artesanals de qualitat) i sobretots de licors de tota mena, entre els que destacava una variada gamma d'absentes. Es va reformar el soterrani per deixar a la vista els trossos de muralla que s'hi conservaven i es va adaptar l'espai com a licoreria. 
El 16 d'octubre de 2014 va marcar el fina1 de La Cava de los Faros. La jubilació de la senyora Carmen Lafuente, la seva última propietària va desencadenar el tancament. 

L'interior de La Cava de los Faros oferia aquesta imatge d'acumulació d'ampolles de licor de tota mena.

EDIFICIS D'HABITATGES de la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona. Construcció original. Casanova / Londres (1926- 1950's)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GOMEZ FERNÁNDEZ i FRANCISCO ARAUZ

*1926.- Façana davantera i dibuix de la façana interior del conjunt. (Font: Revista El Constructor.  Núm. 36. Barcelona. Octubre de 1926)

Sobre el mateix espai que a principis de segle XX havien ocupat el Velòdrom Parc dels Sports i el camp de futbol del carrer Muntaner, que utilitzaren Barça i Espanyol en diferents etapes, la Caixa d'Estalvis i Mont de Pietat de Barcelona va promoure a l'any 1926 la construcció d'un complex de quatres edificis d'habitatges de lloguer que s'aixecaven sobre la cantonada entre els carrers Casanova i Coello (actual Londres). 
El conjunt comprenia un total de 88 habitatges familiars i es completava amb un pati interior amb capella i escoles. Les edificacions eren de cinc alçades amb un cos central més elevat per sobre del terrat a cadascuna d'elles i un cinquè al bell mig de la façana de la cantonada. Els preus dels lloguers oscil·làven entre les 87,50 i les 100 pessetes de l'època.


*1926.- Plànol de l'edifici en el que s'ha marcat en vermell la superficie d'un habitatge. (Font: Revista El Constructor.  Núm. 36. Barcelona. Octubre de 1926)

Els edificis es conserven encara en l'actualitat però res tenen a veure amb la seva concepció original, a banda de les remuntes dels anys 1950's que van permetre afegir-hi dues alçades més modificant considerablement la seva aparença exterior.

*2013.- Vista actual de l'edifici reformat i ampliat sobre l'original amb una remunta que oscil·la entre un i dos pisos més. (Foto: Google Earth)

CAFÈ RESTAURANT EL RHIN. Plaça Catalunya 2 (1910's-1920)

$
0
0
Article elaborat amb el suport de FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

*1914.- Dinar organitzat als menjadors del cafè-restaurant El Rhin per  l'empresa Unió Industrial en honor del seu president Josep Poch Parellada. 

Només dos anys després que el distingit restaurant Maison Dorée era tristament escombrat de la Plaça Catalunya per la Banca Arnús, un altre episodi de característiques similars es va esdevenir en un altre cantó de la plaça. La companyia elèctrica Riegos y Fuerzas del Ebro S.A. (l'antiga Canadenca) desallotjava al 1920 dels baixos de Plaça Catalunya 2 (al costat mateix del Zurich) un altre emblemàtic cafè-restaurant... el conegut amb el nom de El Rhin. 
Aquest establiment havia estat fundat a començaments dels anys 1910's, sense haver-ne pogut precisar la data exacta, ni tampoc la identitat dels seus primers propietaris s [1]. Sigui com sigui el local es va fer molt popular en poc temps. S'hi menjava bé i a preus econòmics, la qual cosa el va dotar d'una clientela fidel i nombrosa. 
Aviat va reunir a algunes de les tradicionals penyes de l'època, els parroquians de les quals arreglaven el món tarda rera tarda davant d'un cafè. Entre aquestes penyes destacaven les d'aficionats a l'esport i al món de l'automobilisme i les motos. El futbolista Francesc Solà i l'atleta Janer en foren alguns dels més assidus.  
Diuen que corria l'any 1916 quan a les taules de El Rhin una colla de contertulians van protagonitzar una apassionada discussió sobre les possibilitats de les motos d'alguns dels presents i que, tot plegat, va acabar amb l'organització d'una cursa i el creuament d'apostes sobre qui la guanyaria. Aquesta fita històrica marca l'origen de les curses de la Penya Rhin, que amb pas dels anys va anar adquirint una fama i un prestigi creixents entre els amants de la velocitat sobre rodes.
L'afany expansiu de Riegos y Fuerzas del Ebro S.A. i la seva voluntat d'establir la seva seu central a la Casa Manuel Puig i Carsi del número 2 de la plaça va portar a la companyia elèctrica a comprar un rera l'altre tots els pisos de la finca. L'operació va ser rematada amb l'oferiment d'un traspàs als propietaris del Rhin que per la seva alta quantia no van poder refusar. El Rhin va desaparèixer i el van traslladar a la vorera mar de la  Ronda Sant Pere entre Passeig de Gràcia i Plaça Urquinaona [2]. El canvi però va ser un fracàs i aquest segon Rhin va tancar uns anys després.
Convé no confondre aquests restaurants amb el famós Oro del Rhin de la cantonada Gran Via / Rambla Catalunya que res té a veure amb la fundació de la Penya Rhin com erròniament alguns han escrit.

[1].-  Segons Lluís Permanyer per al cronista Alberto del Castillo els fundadors de El Rhin foren els senyors Allen i Cañellas, mentre que Tomàs Caballé i Clos els identifica com Francesc Alerm i el senyor March.- Biografia a la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. Barcelona 1995. 

[2].-  Caballé i Clos, Tomàs. Los viejos cafés de Barcelona. Volum 1. Ediciones Albón. Barcelona. 1946.

ORXATERIA VALENCIANA. Gran Via / Passeig de Gràcia. (1920-1950)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


*1933.- Publicitat insertada a La Vanguardia.

A començaments del segle XX els establiments que servien orxata de xufles van començar a proliferar a Barcelona. La del Tio Nel.lo  als Porxos d'en Xifrè havia estat la pionera en la comercialització d'aquest refresc allà pel 1835. Però després de la primera Exposició Universal, amb el canvi de segle, el fenòmen va tornar a revifar unit també a la comercialització dels torrons i dels gelats.
Indubtablement l'Orxateria Valenciana del número 1 del carrer Aribau ha estat la més longeva fins al seu trasllat de l'any 2001 cap a l'altra banda del carrer Aribau quasi tocant a Diputació.


*1940's.- Dues imatges de l'atapeïda terrassa de l'Orxateria Valenciana als baixos de la casa Enric Losada (Foto: Josep Brangulí)

Però la història orxatera barcelonina quedaria injustament incompleta sense recordar una altra Orxateria Valenciana desapareguda: la que va obrir portes als baixos de la Casa Enric Losada, en una de les cantonades més cèntriques de la ciutat: Gran Via/Passeig de Gràcia. 
Aquesta orxateria tenia una immensa terrassa sobre la vorera de la cantonada que els dies festius envaïa fins i tot l'espai de la veïna joieria de Juan Valentí i que a l'estiu apareixia absolutament ocupada de tota mena de taules i cadires dificultant el pas dels vianants. 
S'hi accedia pel cantó de Gran Via a través d'una porta d'obra de marc arrodonit amb quatre barres coronades al cim 

*1940.- L'establiment per la banda de Gran Via. (Foto: Josep Brangulí)

*1940's.- Accés des de Gran Via. (Foto: Josep Brangulí)

Interior de l'Orxateria Valenciana (Foto: Josep Brangulí / ANC)


*1926.- Un article que canta les excel·lències dels gelats i del saber fer de la senyora Maria de Blas, mestressa de l'Orxateria Valenciana de Passeig de Gràcia / Gran Via (Font: Hemeroteca de La Vanguardia)


*1927.- Crònica de la participació de l'Orxateria Valenciana en els serveis de reposteria de l'Exposició Internacional de l'Automòbil de Barcelona. (Font: Hemeroteca La Vanguardia).

LA BODEGA ANDALUZA DE L'HOTEL COLON. Plaça Catalunya. (1929-1936)

$
0
0

*1930.- Postal publicitària de La Bodega Andaluza de l'Hotel Colon.

La nit del 15 de juny de 1929, en una Barcelona engalanada d'allò més per acollir la seva segona Exposició Universal, obria al baixos de l'Hotel Colon de la plaça Catalunya, la Bodega Andaluza. Va ser aquell el primer cabaret allunyat dels límits de Ciutat Vella on les classes benestants hi podien fer cap sense  haver de passar per carrers foscos i estrets plens de gent de mala reputació. Era doncs, una alternativa especialment apreciada per les senyores de casa bona, que fins aleshores o bé renunciaven a ficar-se segons a on o hi anaven atemorides o incòmodes. Així ho interpretava el periodista Josep Maria Planes i potser aquest va ser un dels motius que expliquen l'èxit d'aquest racó. El cert però, és que, sobretot durant els seus primers anys, s'hi van succeir multitud de sopars, homenatges, festes privades i banquets.
L'entrada al local era extraordinàriament discreta i  passava gairebé desapercebuda des de l'exterior. Quedava situada al número 1 del Passeig de Gràcia des d'on a través d'una escala estreta es podia arribar a la bodega decorada per Oleguer Junyent  i Jaume Llongueras. L'interior apareixia sectoritzat en un seguit compartiments que ambientaven un pati andalús amb el seu brollador central, el balcó del Rocío, una bodega clàssica, una glorieta de la Venta de Eritaña i un racó del barri de Santa Cruz amb un piano de maneta [1].
Pel que fa als artistes que habitualment amenitzaven les nits de la bodega, hi destacava Miguel Borrull fill amb el seu quadre flamenc i l'orquestra de jazz Los Miuras que dirigia Juan Sobré i que es va fer molt populars gràcies a les retransmissions radiofòniques  en directe des de la mateixa Bodega. També hi foren destacables les actuacions dels argentins Los Visconti i del Niño de la Palma amb el seu genuí cante jondo. Mentrestant el maître Ferrer s'encarregava d'assegurar que els clients s'hi trobessin còmodes i no els manqués res.
Al gener de 1930 s'hi van celebrar dos homenatges sonats. El primer a la ballarina russa Anna Pavlova que en aquell temps actuava amb molt èxit al Liceu, i l'altre als germans Álvarez Quintero.

*1930.- El dia 21 de gener d'aquell any La Bodega Andaluza va acollir un sopar d'homenatge als germans Serafín i Joaquín Alvarez Quintero, que apareixen a la fotografia juntament amb d'altres personalitats de l'època com Santiago Rusiñol, Amadeu Vives i Carles Soldevila (Foto: Josep Brangulí /ANC

A l'any 1931 el quadre flamenc de Miguel Borrull va abandonar la bodega i els Miuras de Sobré van quedar com a  atracció principal fins al 1933 que foren substituïts per la Granados Band.
L'esclat de la guerra i la revolució que es viure al carrer a partir de 1936, van condemnar al tancament aquest cabaret flamenc i a la llarga el propi Hotel Colon que ja no reobriria un cop acabada la guerra.

[1].- Villar, Paco. Barcelona, ciutat de cafès. Edicions Viena. Barcelona. 2013

MONÓCULO. Bar Musical. (1979-1984)

$
0
0
Agraïments a EDUARDO GEA




Entre la multitud de bars nocturns que van obrir portes durant els intensos anys de la transició de la dictadura a la democràcia hi destacà el conegut com Monóculo, un local que per la seva envejable centralitat (Rosselló entre Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia) va captivar ben aviat un bon nombre d'incondicionals que durant uns anys ompliren de gom a gom el seu interior. A determinades hores de la nit es feia francament difícil arribar fins a l'altra punta del local. Una vitrina terrari en la que hi habitava una serp que tothom mirava bocabadat, constituïa la nota singular de l'establiment.
Dissortadament però, el dramàtic incendi esdevingut a la discoteca Alcalá 20 de Madrid el 17 de desembre de 1983 va disparar totes les alarmes en relació a la seguretat dels local de nit, pubs, discoteques i sales de festes. Monóculo figurava a la llista dels locals perillosos que va elaborar el Cos de Bombers de la ciutat. Això obligava a fer diverses adequacions i una important inversió en mesures de seguretat, a la que els propietaris del negoci no varen poder fer front i que va precipitar el tancament del local. 

EL TUBO. Bar Discoteca. Provença 203. (1992-2005)

$
0
0



Dissenyat per un equip d'interioristes integrat per Josep Salló, Josep Miàs i Francesc Pla, El Bar Discoteca El Tubo destacava per una gran presència d'acer entre els materials emprats en la seva decoració, que li donava un aspecte vanguardista, gairebé futurista, dins l'estètica freda que va dominar els locals nocturns dels primers anys 1990's. Instal·lat sobre una superfície que anteriorment ja havia acollit un altre bar, hi destacava el joc d'altells suspesos i ancorats al sostre i el tub metàl·lic que donava nom al local i amagava la infrastructura de llum i so, tot recorrent una gran part del seu interior. El Tubo va tenir el privilegi de ser inclòs dintre de la llista d'establiments que optaren al Premi Dècada 2003 que atorgà la Fundació Òscar Tusquets Blanca, un guardó de certa singularitat, que valorava la vigència d'un projecte un cop transcorreguts deu anys.

*1998.- La barra de El Tubo més propera a l'entrada del local. (Foto: Giovanni Zanzi)

Presentat com un bar de copes/discoteca, inicialment obria només a les nits dels caps de setmana. Com era també habitual, els problemes amb els veïns no van trigar a manifestar-se tant pels sorolls provinents de la part interior de local com del que es generava a peu de vorera a la sortida del local provocat pel guirigai propi de l'acumulació de clients, molts d'ells en estat etílic o preetílic. Sorolls que provocaven molèsties als veïns de la zona i sobretot als de les finques més properes. Un d'aquests veïns, el del numero 205, va col·locar al seu balcó una artística pancarta subjectada per dos figures de cartró que demanaven silenci.
Des de la vessant musical el local oferia musica electrònica i era força admirat pels aficionats al house. Disposava també d'una taula de billar a l'interior.

*2003.- La porta d'entrada al Tubo poc abans del seu tancament, quan el veí del primer pis del número 205 va posar dos ninots de cartró amb una pancarta al seu balcó per protestar contra els sorolls procedents del local- (Foto: Kim Manresa/La Vanguardia

CASINO DEL PARC DE LA CIUTADELLA (1916-1964)

$
0
0
Agraïments a EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ


El restaurant-casino del Parc de la Ciutadella, contràriament al que molts pensen, no va ser una construcció de l'Exposició Universal de 1888. Va començat a ser erigit a començaments de 1916 i inaugurat aquell mateix estiu a la zona compresa entre la Cascada Monumental i el llac. A la part del darrera connectava amb el petit pont que s'endinsa cap a l'interior del llac i disposa d'una zona final més àmplia a manera de mirador, que avui encara existeix. De fet, aquest casino va ser construït al costat d'una altra edificació preexistent, molt més petita, que fins aleshores acollida un cafè davant mateix del llac.

*1916.- Vista nocturna de la part posterior del casino restaurant amb la terrassa que hi havia sobre el llac. (Foto: Francesc Ballell)

El nou edifici era d'estil renaixentista francès, va ser projectat per l'arquitecte Plantada. Disposava de planta baixa i un pis principal. A la primera sobre una superfície ovalada hi havia el cafè restaurant i externament tenia quatre torretes a cada vèrtex. El pis superior, al que s'accedia a través d'una àmplia i elegant escala de marbre, era destinat al casino i tenia una vistosa coberta de forma el·líptica. Hi destacava també la terrassa des d'on es podia admirar la cascada, el llac i la frondosa vegetació del parc.
El restaurant va resultar molt aviat un lloc idoni i escollit per les celebracions i banquets de la burgesia i també per celebra-hi homenatges a prohoms il·lustres. 

*1920's.- Anvers i revers d'una fitxa de cinc pessetes del Casino.


El gran saló convertit en pista de patinatge.

*1917.- Un banquet d'homenatge a Àngel Guimerà després de l'èxit de Jesus que torna celebrat al Casino del Parc. (Foto: Francesc Ballell. La Ilustració Catalana núm. 721.)



*1933.- Situació de l'edifici del Casino entre la cascada (1) i el llac (2) sobre un plànol topogràfic municipal (Font: Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya) 

L'edifici va sobreviure a la Guerra Civil i durant el franquisme va continuar essent escenari de celebracions socials i actes oficials. Va romandre dempeus fins ben entrada la dècada dels 1960's. La seva desaparició va permetre disposar d'una millor vista sobre el llac des de l'esplanada que hi ha davant de la Cascada Monumental. Així va justificar el porciolisme el seu enderroc que es va executar al febrer de 1964.

*1961.- Emplaçament del Casino, entre la cascada i el llac, en una foto aèria del Parc de la Ciutadella.

*1963.- Últims temps de l'edifici del Casino. Durant les Festes de la Mercè d'aquell any el Gremi de Llibreters hi va celebrar la seva festa. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del dia 28 de setembre).

*1964.- Així justificava La Vanguardia l'eliminació del Casino (Edició del dia 29 de febrer. Cliqueu sobre la imatge per engrandir-la).


MR. DOLLAR. Cabaret. Nigth Club. Infanta Carlota/Josep Tarradellas 140. (1970-2012)

$
0
0


En els últims anys del franquisme l'anomenada Cadena Ferrer acumulava la gestió dels locals més atrevits de la nit barcelonina. Seus eren el New York del carrer Escudillers i el Panam's de la Rambla. En tots ells es forçava al màxim la restrictiva legalitat vigent en relació als espectacles eròtics, que prohibia qualsevol tipus de nuesa sobre l'escenari. No obstant això, en aquest tipus de locals, orientats en gran part al públic estranger que es trobava de pas per Barcelona, però també als visitants de comarques, es jugava al gat i al gos amb la policia i els censors que apareixien intermitentment les sales. Els responsables dels cabarets, mitjançant un joc de signes prèviament determinats, advertien de la presència de l'autoritat a la sala i les artistes cobrien la seva epidermis. Quan aquells fugien tornaven a actuar de forma més generosa a satisfacció dels bon voyeurs de la nit.
Al febrer de 1970 la cadena Ferrer va expandir-se cap a la part alta de la ciutat i va inaugurar Mr. Dollar, una nova sala situada al carrer de la Infanta Carlota, gairebé tocant  a la plaça Calvo Sotelo. La programació anunciava els espectacles més agosarats a nivell europeu (en aquells temps qualsevol al·lusió al vell continent era equivalent a permissivitat i modernor en matèria de sexe i erotisme). A la pròpia cartellera es feien veritables jocs de paraules per donar a entendre indirectament el contingut de les propostes artístiques presentades al local.

*1970.- Una de les primeres aparicions de Mr. Dollar a la cartellera de La Vanguardia

La canalla del barri i altres personatges no tan joves es quedaven sovint bocabadats davant d'una mena de vitrina, situada a peu de carrer, on amb grans fotos d'estudi a tot color es podien contemplar a l'entrada del local els cossos seminus de les sinuoses ballarines i artistes que hi actuaven.
En aquest local va fer les seves primeres passes el popular humorista uruguaià Godoy, la dona del qual hi treballava de ballarina. Un dia li van permetre fer un monòleg davant del públic i a partir d'aquí va iniciar la seva carrera artística com a humorista.

*1970.- Als pocs mesos d'inaugurar-se Mr. Dollar va incorporar El Rincón Bohemio, un altre ambient al local. (Font: Hemeroteca La Vanguardia)

Mr. Dollar va anar perdent pistonada un cop desaparegut el dictador i abolida la censura que prohibia aquests tipus de locals. La competència es va anar estenent, però la privilegiada situació del local, en un punt clau de centralitat de la part alta de la Diagonal, li va permetre romandre actiu com un local de Show Girls  fins que el 2012 es va acometre una reforma integral de l'edifici d'oficines de Josep Tarradellas/Francesc Macià, que va acabar fent desaparèixer aquest cabaret. 

BEGUDES "D" / SANDARU. Planta embotelladora central. Buenaventura Muñoz/Nàpols (1940's-1980's)

$
0
0
Agraïments a FRANCISCO ARAUZ



Santiago Daurella i Rull va ser un actiu empresari català provinent d'una família que s'havia dedicat al negoci de la importació de bacallà. Acabada la Guerra Civil, Daurella va fundar un negoci familiar que assolí un grans resultats en el sector de les begudes carbòniques i els sucs de fruites. Va batejar l'empresa amb la seva inicial "D. Bebidas Carbónicas" i va començar a comercialitzar amb èxit la gasosa D i els refrescos de fruites Unnaranja, UnlimónUntomate, Unuva, Untoronja i fins i tot Unapio. Va aconseguir estendre la seva xarxa de distribució a tota la península ibèrica i aquesta experiència i les seves indubtables bonnes connexions amb el poder franquista li van servir perquè la companyia nordamericana Coca-Cola, quan es va instal·lar a Espanya a l'any 1951, li atorgués la concessió per Espanya del refresc més popular del planeta. La família Daurella va fundar aleshores l'empresa Cobega destinada a la comercialització de la Coca-Cola.

*1940's.- La primera seu de Bebidas Carbónica D al carrer Buenaventura Muñoz. Darrera es pot veure la silueta del  Palau de Justícia.

Va ser als anys 1950's quan Daurella va llençar al mercat els refrescos Sandaru (taronja i llimona). El nom provenia de les primeres síl·labes del nom i els dos cognoms del propietari i inicialment aquests productes van tenir una bona acollida. Tota la producció i envasament es feia a la planta del carrer Buenaventura Muñoz/Nàpols.
Quan a començaments dels anys 1960's les grans companyies estrangeres de begudes (Coca-Cola, Pepsi-Cola, Schweeppes,...) van començar a comercialitzar les seves pròpies marques de refrescos de fruites (Fanta, Mirinda...) les de producció autòctona se'n varen ressentir. Algunes com Trinaranjus o Kas varen mantenir les seves quotes de mercat, però d'altres de més modestes o de distribució més limitada com els Sandaru varen anar perdent presència dins el ram.

*1967.- Cartell publicitari dels refrescos Sandaru (taronja, llimona i tònica)

La planta embotelladora central de Sandaru al carrer Buenaventura Muñoz cantonada amb Nàpols es convertiria, un cop clausurada l'empresa, en un actiu Centre Cívic conegut avui com Parc Sandaru

CARRER DELS ARCS / PLAÇA NOVA. Edificis desapareguts. (S.XIX-1964)

$
0
0
Article elaborat amb el suport de FRANCISCO ARAUZ i EMILIO GÓMEZ FERNÁNDEZ

El carrer dels Arcs va néixer seguint el traçat d'un antic aqüeducte que portava aigua a Barcelona i que era conegut com el Pont de La Moranta, nom que antigament tenia el carrer. Aprofitant l'estructura del arcs d'aquest pont es van construir-se les primeres cases i popularment el carrer va canviar de nom adoptant el que te en l'actualitat.[1]. Enllaçava, igual que avui, la plaça Nova amb la plaça de Santa Anna (que actualment correspon a la part baixa, o més pròxima al mar, de l'Avinguda del Portal de l'Àngel).  

*1925.- Imatge de la processó de Corpus de 1925 amb la custòdia entrant a la plaça Nova per la cantonada Boters/Arcs en el seu trajecte cap a la catedral.

Cap a finals del segle XIX el carrer dels Arcs va patir diverses modificacions de la seva antiga alineació, sobretot en aixecar-se els edificis que fan cantonada amb Boters i la pròpia Plaça Nova. El carrer s'eixamplava en el seu començament en rebre l'embocament del carrer Capellans formant un triangle abans d'arribar a la Plaça Nova. De fet el primer edifici de la banda Besòs del carrer dels Arcs (número 2) va estar ocupat durant els anys 1920's i 1930's per la Camiseria de Fèlix Bellfort amb un gran anunci a tota façana que deia "La casa que vende más barato". Aquest espai coincidiria avui amb el lloc on s'aixeca la seu del Col·legi d'Arquitectes.


*1933.- Alineacions dels carrers Capellans, Arcs i Boters d'abans de la Guerra Civil que coincideixen amb els solars dels edificis posteriorment enderrocats i avui desapareguts (Font: Institut Cartògrafic i Geològic de Catalunya)

*1930's.- Entrada al carrer dels Arcs des de la plaça Nova. 

1930's.- Imatge de la cantonada Arcs/Boters/Plaça Nova. Tots els edificis que es veuen a la foto són desapareguts.



Tot aquell indret dels voltants de la Catedral va ser especialment castigat durant la Guerra Civil quan al 1938 hi van caure diverses bombes llançades pels aliats de l'exèrcit nacional de Franco.
Un dels solars que havien quedat buits a causa dels efectes destructius de la Guerra era l'existent entre l'inici dels carrers dels Arcs i Capellans d'una banda i el carrer del Bou de l'altra. En aquell tram, al número 5 de la plaça  hi hagué entre 1861 i 1938 la Llibreria Puig
A finals de 1959 es començà a construir l'edifici del Col·legi d'Arquitectes un cop completades les obres d'eixamplament i obertura de l'avinguda de la Catedral que van fer desaparèixer el carrer de la Corribia i el carrer del Bou de la Plaça Nova. La construcció d'aquest nou edifici, amb un impactant mural de Picasso a la façana i una estètica trencadora, que s'aixecava al bell mig de Ciutat Vella amb una alçada superior a la majoria de les edificacions de l'entorn, no va quedar exempta de polèmica.

*1964.- El nou edifici del Col·legi d'Arquitectes i al costat (fletxa vermella) l'immoble que feia cantonada amb el carrer Boters poc abans de desaparèixer.

*1965.- El carrer dels Arcs a punt d'inaugurar la nova ordenació de les voreres. A la dreta el Palau Pignatelli encara en construcció, seu del Reial Cercle Artístic, amb la seva façana de pedra imitant un palau gòtic. Al fons el solar amb el carrer Boters ja sense l'edifici de la cantonada.

L'edifici de l'altra banda del carrer dels Arcs, la més pròxima a la Rambla, va desaparèixer el 1964. Això va pemetre juntament amb la construcció del Palau Pignatelli una nova ampliació del carrer. El solar resultant a la cantonada amb Boters es mantingué desocupat i protegit per una tanca publicitària fins al 1989. El mateix podem dir de l'altre solar existent a la Plaça Nova entre els carrers de la Palla i Boters. 
Finalment a començaments de la dècada dels 1990's es va poder completar definitivament després de molts anys la façana de la Plaça Nova que tanca l'avinguda de la Catedral, amb la construcció de sengles edificis sobre els dos solars esmentats.

Comerços i botigues dels edificis desapareguts:

Arcs 1 / Boters 23.
Amat (Persianes i catifes. 1880's - 1938)












Serra y Torrella (Teixits. 1944)










Central de la Estilogràfica  (1944 - 1960's)












Arcs 2. 
Bellfort (Camiseria. 1917 - 1930) / Palermo (Camiseria. 1930's)

Arcs 3. 
Papereria Parisien (1880's)











Brichs (Sombrereria 1884 - 1917)
Mobles (1904-1925)
Òptica (1914-1926)
La Casa Blanca (Llenceria i Teixits. 1918)
El Globo (Sabateria)
Galeries Costa (1942 - 1960's)
Central de la Estilográfica  (1944 - 1960's)

Arcs 3.- Pis 2. 
Serra y Ribera (Fotografia)












Arcs 4. 
Tintoreria Exprés (1930's)

Pl. Nova 2. 
El Punt Anglés (Gèneres de punt i Mitges)

Pl. Nova 3.
Farmàcia de la Plaça Nova- La Cruz Roja - Ponsatí.

Pl. Nova 3.- Pis 1.
F. Bach (Sastreria. 1920's)







Pl. Nova 4. 
Sagarra (Queviures. 1920's) Padrós (Queviures)



Pl. Nova 4.- Pis 1.
Perruqueria.

Pl. Nova 5 / Capellans 2.
Puig (Llibreria)











Bellfort (Camiseria)
Closa (Antiguitats)


Pl. Nova 6 
Maria Galilea (Loteria. Administració núm. 2)


Pl. Nova 7 
-
Pl. Nova 8 
-

[1].- El punt d'arrencada d'aquest aqüeducte va ser reconstruït amb dubtosa fidelitat l'any 1958. Es reproduïren els dos primers arcs que arrenquen de la base de d'una de les torres de l'antiga muralla per entre les quals s'accedeix al carrer del Bisbe. Vegeu en aquest sentit el què en pensen Dani Cortijo al seu bloc Altres Barcelones i Enric H. March aBereshit.

PALACIO DEL JUGUETE. Arcs núm. 8 (1936-2013)

$
0
0



L'any 1936 la família Banchs va arrendar un local als baixos del número 8 dels carrer del Arcs on va obrir una botiga de joguines, gairebé artesana, i la va batejar amb el nom de Palacio del Juguete.
Dissortadament el temps per als jocs va quedar interromput molt aviat per l'esclat de la Guerra Civil, que a mesura que avançava va omplir cada cop més de por, dolor i tristor les llars barcelonines.
Els cruels bombardeigs de 1938 van impactar només indirectament en l'edifici, però van destruir molts immobles dels voltants. Una esquerda al vidre de l'estructura de la caixa registradora del Palacio del Juguete es va mantenir fins l'últim dia com a testimoni viu d'aquell tràgic episodi.
Acabat el conflicte bèlic, la botiga va continuar la seva activitat i amb els seus 250 metres quadrats va romandre gairebé intacta durant tots els 78 anys d'existència, conservant viu el seu regust de temps passats. Es va especialitzar en la comercialització de joguines antigues tant a l'engròs com al detall. Als seus espaiosos aparadors hi havien soldadets de plom i joguines de fusta i de llauna al costat de les últimes novetats del ram.

El gran assortit de figuretes de plom que s'exhibien als aparadors del Palacio del Juguete incloïen no solament els típics soldadets sino també tota mena de personatges històrics.

Els elegants aparadors de la botiga conservaven el caliu d'un altre temps.

L'interior de la botiga farcit sempre de tota mena de joguines.

Finalment igual que molts altres comerços de Ciutat Vella, l'alliberament dels preus del lloguers que permetia la nova legislació d'Arrendaments Urbans, va provocar que Xavier Banchs descartés seguir en aquell local, que va passar a mans d'una coneguda marca de sabates.
L'únic consol que va acompanyar a la trista noticia de la desaparició, va ser que la família Banchs va poder continuar el negoci molt a prop, just a la finca del darrera amb sortida al carrer Capellans 3. Des d'allà el nou Palacio del Juguete continua il·lusionant als menuts i no tan menuts. La màgia que destil·lava l'antiga botiga però, es va perdre per sempre. 

OVEN. Restaurant. Lounge. Discoteca. Ramon Turró 126 (2002-2010)

$
0
0



Instal·lat a peu de carrer dins una antiga nau industrial que havia acollit una imprempta, entrar al restaurant Oven ens transportava de forma immediata al cosmopolitisme encisador de la Nova York dels lofts, dels paisatges industrials rehabilitats.
El projecte havia estat obra de l'arquitecte Minos Digenis i de l'interiorista Antoni Arola. El disseny aplicat a l'interiorisme d'aquest local era d'allò més avançat i trencador. Configurava una proposta espaial multifuncional, que sorprenia ja des del primer moment amb un primer espai ajardinat situat només en creuar la façana exterior i que ens portava a una nova façana de vidre que donava accés a l'interior.
Els colors vermell i el blanc i un gran globus lluminós anomenat Oven dominaven l'interior sectoritzat en una gran sala chill-out, un menjador amb diferents nivell i una cuina totalment a la vista del visitant situada rera un envà envidrat. Tot plegat era cobert per un sostre del que penjaven plafons mòbils a manera de suport per a les projeccions. En un dels laterals un mur format per peces de formigó que dibuixaven rengleres de quadrats completava l'original proposta visual d'aquell espai.
El servei incloïa restaurant amb sopars amenitzat per un DJ. Tot plegat es transformava havent sopat en discoteca i altres propostes que incorporava el local eren exposicions d'art i concerts.
Aquell primer Oven va desaparèixer abans de completar una dècada d'existència. Digenis i Arolas el van reproduir en un altre espai més cèntric (Gran Via / Bruch). Havia nascut el New Oven


*2002.- La terrasseta exterior d'accés al local. (Foto: Albert Font / Eugeni Pons)

*2002.- L'espai reservat a restaurant. (Foto: Albert Font / Eugeni Pons)

*2002.- La cuina visible des del menjador. (Foto: Albert Font / Eugeni Pons)


*2002.- L'espai lounge era el primer que es trobava el visitant un cop travessada la terrasseta d'accés. (Foto: Albert Font / Eugeni Pons)
Viewing all 1384 articles
Browse latest View live