Quantcast
Channel: BARCELOFÍLIA
Viewing all 1383 articles
Browse latest View live

CONVENT/CASERNA DEL BONSUCCÉS. (1626-1945)

$
0
0
 
*1900's.- Una vista de la Plaça del Bonsuccés a començaments del segle XX. A mà esquerra veiem l'entrada a la secció de queviures dels magatzems El Siglo i tot seguit la porta del cinema Diorama davant de la font. L'edifici de la dreta de la imatge és el convent i l'església de la Mare de Déu del Bonsuccés. (Foto: Àngel Toldrà Viazo). 
 
Quan passem per la plaça del Bonsuccés veiem un edifici de cinc plantes, avui ocupat per serveis municipals del districte de Ciutat Vella, amb uns porxos al costat que connecten amb la veïna plaça de Vicenç Martorell. L'origen d'aquesta construcció és l'antic convent de la Mare de Déu del Bonsuccés.
 
*1920.- Una altra imatge de l'església i el convent. (Foto: Vidal Ventosa. Arxiu Fotogràfic de Barcelona)
 
El convent i l'església van ser aixecats a partir de l'any 1626 pels servites, una orde religiosa coneguda també amb el nom de Servents de Maria. Ocupava l'espai del carrer Bonsuccés entre els de Ramalleres i Sitges. L'església, d'estil barroc, va ser consagrada l'any 1635.
Dos segles després, la desamortització de 1835 va afectar  als edificis religiosos i va provocar la seva conversió en caserna, funció que va fer fins a l'any 1936. Acabada la Guerra Civil va ser enderrocat en la que fou una de les primeres intervencions públiques municipals a Ciutat Vella l'any 1945. De fet, els voltants del convent havien estat bombardejats pels avions alemanys i italians aliats de Franco, que intentaven assolir l'objectiu de destruir la veina central d'Energia Elèctrica de Catalunya (després FECSA), que abastia d'electricitat la zona. Les bombes van afectar poc l'antic convent però la part del darrera va quedar convertida en un solar, la qual cosa va pemetre obrir la plaça de Vicenç Martorell amb una zona enjardinada i un conjunt d'habitatges en forma de ela amb el baixos porxats.
L'enderroc del convent va salvar només el cos més alt de l'edifici, que avui encara podem contemplar coronat per una filera d'arcs de mig punt. Una de les portes de  l'església, obra de Miquel Perelló, va ser preservada i es va col·locar en una de les entrades.
El 1952 s'hi va instal.lar la seu del districte Cinquè i avui s'hi troba la del consell de Districte de Ciutat Vella.
 
*1900's.- Interior de l'església del Bonsuccés. (Foto. Arxiu Gavín. Monestir de Les Avellanes) 

MAGATZEMS SANTA EULÀLIA. Alta costura i Teixits. Pla de la Boqueria. (1843 -1940's)

$
0
0
 

Santa Eulalia ha estat i encara és avui una de les firmes més prestigioses d'alta costura i moda a Barcelona. Els seus orígens es remunten al 1843 quan Domingo Taberner Prims va obrir el primer establiment al Pla de la Boqueria. Mig segle després Lorenzo Sans es va incorporar com a soci a l'empresa, que va passar a anomenar-seSarret Hermanos i uns anys després tornaria a canviar el nom pel de Almacenes Las Columnas.
 
 
Fou a partir de 1909 quan la botiga va començár a adquirir una cert renom arrel de l'obertura d'una secció de confecció per a senyora amb models d'importació de Paris i Viena que aleshores eren les capitals europees de la moda. El negoci passà aleshores a anomenar-se Grandes Almacenes Santa Eulalia i posteriorment simplement Santa Eulalia.
L'any 1926 s'hi va presentar la primera desfilada de models creats pel modist Pere Formosa, que estava casat amb una de les filles dels propietaris. A partir d'aleshores Santa Eulalia començaria a presentar regularment dues col·leccions cada temporada. 
L'any 1930 l'empresa va particpar en la segona temporada dels Tés Selectos del Arte y la Moda que s'organitzaren aprofitant l'Exposició Internacional de Barcelona. 
Durant la Guerra Civil l'empresa fou col·lectivitzada i rebatejada com Santaeulalia per tal de dissimular el nom de la santa i es dedicà bàsicament a la confecció dels uniformes dels soldats republicans. Durant aquests anys el propietari va romandre amagat i un dels membres del comitè de col.lectivització l'anava a veure perioòdicament per consultar-li les decissions queb calia prendre.


Acabada la guerra els propietaris van recuperar el negoci, que va començar a adquirir una forta expansió en el món de l'alta costura i la sastreria a mida. El 1941 s'inaugurava una nova botiga de Santa Eulalia al passeig de Gràcia, mentre que l'antiga botiga de Boqueria quedava com una sucursal que desapareixiria uns anys després en ampliar-se novament el negoci amb una nova botiga especialitzada en roba masculina també al passeig de Gràcia. 
L'edifici que fa cantonada entre els carrers Boqueria i Cardenal Casañas amb vistes a la Rambla i al Pla de la Boqueria va ser construit l'any 1900 sobre un solar que havia acollit una petita ermita.
Al pis més alt d'aquest edifici i al seu terrat s'hi rodava durant els anys 2007-2008 un programa d'entreteniment de TV3 anomenat Boqueria 3-5-7, que presentava Santi Millán i que discorria tot ell dintre de l'immoble.

 

FÀBRICA DE COCA-COLA. C. Almogàvers (1953-1965)

$
0
0
*1956.- Una vista de la fàbrica de Coca-Cola del carrer Almogàvers.

El 31 de març de 1953 van sortir al carrer les primeres ampolles de Coca-Cola fabricades a Barcelona. Fins aleshores el revolucionari refresc tan popular als Estats Units i a l'estranger arribava al nostre país importat i els seu consum era limitat. 
Aquell xerop fosc i gasificat nascut el 1886 a la farmàcia del senyor John Pemberton a Atlanta, ja havia estat introduit a Europa poc abans de l'inici de la Segona Guerra Mundial.
L'any 1949 els directius de Coca-Cola varen visitar Franco i el seu ministre d'Indústria amb l'idea d'introduir els seu producte a Espanya. D'aquesta trobada va néixer Coca-Cola España, que aviat establiria els seus primers centres de producció a Madrid, Barcelona i Canàries.
Tot i que la primera seu de Coca-Cola a Barcelona, datada del 1951, va ser un modest local del carrer Aragó amb producció limitada i moltes dificultats, només dos anys després es va enllestir la instal·lació de la primera fàbrica de producció massiva del refresc al barri de Poblenou. Era situada al començament del carrer Almogàvers en un edifici discret i petit de planta i pis. Després l'empresa es dotaria d'una factoria més gran amb la inauguració de la planta embotelladora de Cobega del carrer Guipúscoa, al barri de la  La Verneda.

 
 
Aquella fàbrica pionera del carrer Almogàvers tenia una capacitat de producció de 2.000 ampolles per hora. Disposava de cinc camions pintats de groc que s'encarregaven del repartiment amb els conductors-repartidors mudats amb vestit i corbata, tal i com establien el costums i les normes de l'empresa. Aquell primer any (1953) la producció va ser de 200.000 caixes, que eren de fusta pintada de groc amb les lletres de la marca vermelles. Immediatament l'empresa va començar a fer publicitat del seu refresc amb unes gran xapes vermelles i rodones de metall que es col·locaven sobre les parets exteriors dels bars i també amb publicitat als tendals i rètols bandera. Havia començat la gran aventura de Coca-Cola al nostre país.
 






 

CAFÈ RESTAURANT SUIZO. Plaça Real 17. (1857 - 1949)

$
0
0
La història de la restauració a Barcelona no s'explicaria mai completa sense referir-se a aquest local situat al número 17 de la plaça Real i obert el dia de Tots Sants de 1857. L'entorn era pràcticament nou de trinca amb els edificis de la plaça acabats de construir.
Només uns anys després (1861) el va comprar un italià de nom Mario Zanfa, que posteriorment el va vendre a dos socis, Maffioli i Starna (també italians). Els Maffioli ja tenien una certa experiència en negocis de restauració a Barcelona des que el 1777 havien obert la Fonda dels Falcons al carrer Escudillers cantonada amb Còdols.
El local funcionava inicialment com un cafè, pero aviat es va proveir d'una cuina per servir plats i acabà plenament dedicat a la restauració a partir de 1866. Tot i que oficialment el seu primer nom fou Cafè Suizo i després Cafè Restaurant Suizo va ser conegut sempre pels barcelonins com el Suís.
El 1880 va ser objecte d'una ampliació que li va permetre obrir una altra porta pel costat de la Rambla justament al número 40. El restaurant s'havia fet famòs adquirint un gran prestigi entre els barcelonins i també entre els visitants de la ciutat. Acollia nombroses tertúlies literaries i d'intel·lectuals de l'època. Entre els asidus del local figuraren noms com Valentí Almirall, Pitarra, Conrad Roure i més endavant Santiago Rusiñol, Narcís Oller, Ferran Agulló o el cronista Tomàs Caballé i Clos, que hi va arribar a instal·lar el seu lloc habitual de treball. Durant els anys de la Renaixença s'establí una certa competència, sovint impregnada d'un excés d'entusiasme, entre els tertulians que defensaven les formes plurals del mots acabades en "es" i els que contràriament eren partidaris de l'acabament en "as". Finalment, per tal d'evitar discussions pujades de to, els partidaris dels "as" varen abandonar el restaurant per fixar el seu lloc de reunió i tertúlia al Cafè Espanyol de l'altre costat de la Rambla, mentre els defensors dels "es" varen romandre al Suís[1].
Una part de l'actractiu del local residia en el reservats que hi havia a l'entresol. Eren habitualment ocupats per famílies benestants que hi organitzaven llurs celebracions en un ambient d'absoluta d'intimitat. Aquests reservats també foren testimonis de molts acords i aliances polítiques. A més dels intel·lectuals, també fou freqüentat per personatges com el general Primo de Rivera quan era capità general de Catalunya, homes de negocis i emprenedors com el milionari Juan March o polítics de tota mena com el regionalista Francesc Cambó o el radical Alejandro Lerroux
El restaurant Suís faria un salt definitiu de qualitat quan es va fer càrrec del negoci Miquel Matas i Jorba, que el va comprar als descendents dels inicials propietaris italians. Matas havia començat a conèixer el món de la restauració en el propi Suís on havia entrat com ajudant de taulell a l'any 1908. Amb el seu germà Joan havien arribat a Barcelona després d'abandonar la masia familiar de Martorell arruinats pels estralls de la fil·loxera. Miquel Matas va continuar la seva carrera en d'altres establiments (Lyon D'or i Mundial Palace) fins arribar a ser un maître reconegut. Finalment el 1932 va decidir tornar al Suís per comprar-lo i va acabar de consolidar-lo durant els anys de la República com un dels primers restaurants de la ciutat.
Poques setmanes després del tancament definitiu dellocal, la revista Destino publicava un exhaustiu article signat per Miguel del Puerto [2] en el que explicava anècdotes diverses de la vida del Suís. Entre elles hi destaca la que identifica aquest restaurant com a lloc d'origen de la denominació d'arròs o paella Parellada. Juli Parellada era un client habitual del Suís que vivia al palau del carrer Canuda que avui acull l'Ateneu. Un dia de l'any 1902 que tenia molta pressa, va demanar un plat d'arròs prèviament buidat i net d'espines, ossos i clofolles. La fòrmula tingué èxit i quan el cambrer feia la comanda a la cuina demanava un arròs del Parellada, denominació que va acabar quallant per referir-se a aquest plat, tant habitual avui a les cartes dels restaurants i arrosseries.
El Suís va acollir les cerimònies de lliurament dels Premi Nadal des de la seva creació el 1945 fins a l'edició de 1949. A finals dels anys 1940 la Plaça Real i el seu entorn ja no eren el mateix, des de l'acabament de la guerra havien patit una degradació creixent i els locals de moda començaven a traslladar-se a l'Eixample i a la Diagonal. Miquel va decidir tancar el local per establir-se a Sitges i fer-se càrrec de l'Hotel Terramar on continuaria els seus negocis de restauració i hoteleria. El 30 de març de 1949 el restaurant Suís tancava portes per sempre.
Avui entrar a la plaça Real des de la Rambla pel decadent passatge Bacardí, sovint tancat amb les seves portes de ferro, ens pot donar encara una idea del que fou aquell restaurant Suís en els seus anys d'esplendor.
 
 
 
[1] Lluís Permanyer. Establiments i negocis que han fet història. Edicions La Campana. 1990.
[2] Miguel del Puerto. Revista Destino. Número 611. 23 d'abril de 1949.

OFICINES DEL FUTBOL CLUB BARCELONA. Passatge Méndez Vigo. (1941-1975)

$
0
0
*1942.- Una imatge de la façana de xalet del número 8 del passatge Méndez Vigo 8, quan començava a acollir les oficines del Barça (aleshores Club de Futbol Barcelona).


Durant tot el periode de la dictadura del general Franco, les oficines del FC Barcelona van tenir la seva seu en un petit xalet situat al passatge de Méndez Vigo, una petita via que creua en direcció mar/muntanya la mansana delimitada pels carrers Aragó, Pau Claris, Consell de Cent i Roger de Llúria.
El passatge va ser construit el 1868 i juntament amb el de Permanyer, constitueix una mostra del que fou l'Eixample a finals del segle XIX. Són dues vies que han arribat als nostres dies conservant una gran part de les seves construccions originals, petits xalets de planta i pis amb un pati jardí a l'entrada que evoquen paissatges londinencs.
Un empleat del Barça, Josep Cubells i Bargalló fou el descobridor d'aquest xalet on el club hi va instal·lar les seves oficines l'any 1941, Eren temps dificils en els que l'entitat esportiva blaugrana era altament sospitosa de catalanisme i mal vista pel règim. El ritual de renovació dels carnets de soci i de la compra anticipada d'entrades pels partits aviat va convertir aquest local en un lloc de gran activitat. El xalet tenia de positiu la seva centralitat, que evitava als socis i aficionats desplaçaments fins al camp de Les Corts primer i el Camp Nou a partir de 1957. El barri de Les Corts encara semblava aleshores massa allunyat del centre.
Amb el pas del anys però,  s'imposava la modernització i el club va anar traslladant progressivament les seves oficines, primer a La Masia i  després a d'altres espais del propi estadi del Camp Nou. Les oficines de Méndez Vigo varen tancar definitivament el 1975. El club va vendre l'immoble que uns anys després va ser totalment enderrocat i al seu lloc es va construir un edifici corporatiu horrorós, que trenca totalment l'encant d'aquell carrer vuitcentista. Tot plegat una fi llastimosa per un local històric i de record inesborrable per a molts culés.


*1915.- L'entrada al Passatge Mendez Vigo des del carrer Consell de Cent. L'edifici que molts anys més tard seria seu de les oficines del Barça és el que destaca per la seva teulada acabada en punxa.

COCONUT. Boite-Discoteca. Pl. Jardins d'Alfàbia (1969-1973)

$
0
0
 
 
 
Cap a finals dels anys 1960's, el sector que avui coneixem com Nou Barris era identificat municipalment com el Districte XI. Fou en aquells anys i des d'aquella perifèria urbana que va irrompre el Coconut, un local més dins el panorama dels locals d'esbarjo, que s'inscrivia dins el grup de les boites-discoteques i que va arribar a tenir un èxit notable entre el jovent del moment.
Coconut estava entaforat entre dos modestos blocs d'habitatges de maó vist en una zona del passeig de Verdum prop del Parc de la Guineueta, coneguda com plaça dels Jardins d'Alfàbia. Aquell mateix local havien intentat convertir-lo abans en sala de cinema. Un projecte que fins i tot va arribar a tenim nom: Cinema Alfàbia. Però a causa de diversos problemes amb els permisos municipals la sala de projecció mai va arribar a inaugurar-se.  
El Coconut es dividia en dos ambinets diferents com ja advertia la publicitat de l'època. D'una banda una discoteca a l'ús amb els seus focus de colors, la seva pista de ball i l'esfera de petits miralls que rodava tot esquitxant les parets de reflexos. El segon espai era més gran i donava més personalitat al local. Acollia les actuacions en directe de grups emergents o ja consolidats dins el panorama del pop espanyol. Noms de grups com SirexMustangs primer, i Diablos,Fórmula V o LosAngeles després, tots ells candidats habituals al títol de canción del verano, hi varen interpretar els seus temes i les tornades pegadisses i repetitives de les seves cançons.
La pista del Coconut a les cartelleres dels diaris es perd cap al 1973, quan el feòmen de les discoteques adquireix una nova dimensió i altres zones més cèntriques de la ciutat, com la del Turó Park, concentren aquest tipus de locals un cop superada ja l'època de la boite.
El record del Coconut va quedar també en molts adhesius que reproduien el seu logotip als vidres dels cotxes trucats i de segona mà dels joves de lèpoca.

Algunes  actuacions a Coconut:
1969.- Gener: Los Stop
1969.- Febrer: Los Kiffer's
1969.- Febrer: Tony Ronald
1969.- Març. The Vampires
1969.- Març: Los Salvajes
1969.- Abril: Doble Dinamita
1969.- Juny: Los Diablos
1969.- Juny: Fórmula V
1969.- Agost: Los Angeles
1969.- Setembre: Billie Davis
1969.- Octubre: Los Mitos
1969.- Novembre: Miguel Ríos
1970.- Maig: Los Albas
1970.- Juny: Lone Star
1970.- Juliol: Los Faros
1970.- Agost: Locomoción
1970.- Setembre: Los Bravos
1970.- Octubre: Los Vikingos
1970.- Desembre: Fusioon
1971.- Març: Yerba Mate
1972.- Abril: Màquina!
1972.- Octubre: Alicia y Nubes Grises
1973.- Febrer: Los Mustangs

CINE VOLGA (1932-1940) CINE GLORIA (1940-1966) Gran Via Corts Catalanes 499.

$
0
0
*1966.- El Cine Gloria en els seus últims dies de vida. La tanca sobre l'estreta vorera de la Gran Via ja l'envoltava per començar l'enderroc.

Aquesta sala de cinema era situada al número 499 de la Gran Via de les Corts Catalanes entre els carrers Comte Borrell i Viladomat, a la mateixa vorera que el xalet de Ca'n Golferics.
Jordi Torras i Comamala (1922-1999), acreditat historiador de les sales de cinema barcelonines, apunta que va ser construit sobre la nau d'un antic garatge i inaugurat el dia 10 de novembre de 1932 amb el nom de Cine Volga. El seu fundador va ser Josep Durban i l'any 1933 l'empresa Febrer i Blai es va fer càrrec de la programació del local, que fins a l'esclat de la Guerra Civil el 1936 va incloure també varietats que s'alternaven amb les sessions de projeccions cinematogràfiques.
Amb el nom de Volga el local va sobreviure durant la Segona República fins que, acabada la guerra, els propietaris van decidir rebatejar-lo com a Bolga, per tal d'intentar esquivar la nova legalitat franquista que erradicava els noms estrangers dels locals. Tot i això, la sol.lució no va quallar i el cinema va tornar a ser batejat, aquest cop amb el nom de Gloria, amb el que se'l va conèixer durant la resta dels seus dies.
Era un cinema típicament de barri amb sessió contínua, programes dobles de reestrena i ambient familiar. En la seva última sessió es van projectar els films Zorba el griego i Tempestad en Ceilán. Era el dia 7 d'abril de 1966.
El Cine Gloria seria un dels primers a desaparèixer a l'Esquerra de l'Eixample, un barri que progressivament (Provença, Eslava, Iris, Excelsior, etc... fins al Rex) ha anat perdent totes les seves sales.

CRITERIUM. Discoteca. Rocafort / Roselló (1973 - 1990's)

$
0
0


Inaugurada al gener de 1973 la discoteca Criterium ocupava una de les cantonada de la cruïlla Rosselló - Calàbria, davant els Jardins Montserrat, Era una sala de dimensions reduïdes amb dues pistes de ball interconnectades per uns petits passadissos. En la part de dalt hi havia la barra i els reservats.
L'empresa va contractar als anys 1980's a l'animador procedent de la ràdio Javier Artiga, per presentar actuacions i festes i lliurar els guardons anomenats "C d'Or" amb que la discoteca premiava a famosos del món de l'espectacle amb una placa que reproduia el logo del local.
Criterium va arribar a  l'època de l'àcid-house però va tancar portes als anys 1990's. Avui (2013) encara resta dempeus l'immoble de només una planta que acollia la discoteca sense que sorprenentment la cantonada hagi estat objecte de venda i construcció d'habitatges.


*1980.- Les sessions de Criterium animades pel popular locutor radiofònic Javier Artiga van contribuir a donar ambient de la discoteca. (Fotos: Javier Artiga)
 

URINARI PÚBLIC DE PAGAMENT (1980's-2012)

$
0
0
*1990's.- Model de lavabo públic de carrer amb accés previ pagament, que es podia veure als carrers de Barcelona des de mitjans dels anys 1980's.


La història dels urinaris públics a Barcelona arrenca de finals del segle XIX amb les primeres vespasines d'ús exclussivament masculí. Més tard es va optar per soterrar aquests serveis principalment per evitar les males olors que produien a peu de carrer. Instal·lacions com les de la plaça Urquinaona, la plaça del Teatre o la de Ferrer i Cajigal davant la Facultat de Medicina de l'Hospital Clínic, n'eren tres exemples d'aquesta modalitat a les que s'accedia a través d'escales i disposaven de la presència d'una senyora -generalment d'edat ja avançada-, que s'ubicava exclussivament als femenins i que recollia algunes propines de les usuàries.
Als anys 1980's els labavos públics de carrer van donar un gir inesperat. Mentre s'anaven clausurant progressivament els soterranis, l'ajuntament va començar a instal·lar els primers lavabos de pagament en un model de cabina que ja funcionava a Paris, Londres i altres ciutats europees. L'usuari dipositava una moneda, tot seguit s'obria la porta automàticament i tenia accés exclusiu a l'interior. Al cap de quinze minuts la porta es tornava a obrir automàticament per evitar-ne usos indeguts. La carcassa de la cabina era de color crema amb clivelles verticals i la porta d'accés, situada en un dels extrems era corredera, metàl·lica i de forma arrodonida.
Aquests urinaris van començar a desaparèixer progressivament a partir dels anys 1990's i els últims exemplars existents eren situats a la plaça Sagrada Família, plaça de Gaudí i Parc Güell, orientats principalment als grups de turistes que visitaven aquestes obres d'Antoni Gaudí.
L'any 2012 varen ser definitivament substituïts per un nou disseny que reproduia el sistema de pagament.

CASA JUANITO ELDORADO. Cafè-concert de flamenc (1920's-1935)

$
0
0
En l'auge i desenvolupament de l'art del flamenco a Barcelona des de l'inici del segle XX, una colla de locals del Barrio Xino varen esdevenir referències obligades per analitzar aquest fenòmen, capaç de reproduir amb milimètrica exactitud els ambients populars andalusos a la nostra ciutat. Entre aquests local mereix especial anomenada la coneguda Casa Juanito Eldorado situada al numero 14 del carrer Guàrdia.
El cronista Sebastià Gasch el definia com "un corralot desmanegat, amb quatre cartells taurins i un petit tablado en un racó. Els cambrers alternàven el cant amb el servei. Sovint calia esperar que acabessin de servir al client perque pugessin al tablado a cantar un parell de coples. Altres vegades, s'interrompia el cant perque algun espavilat volia aprofitar l'avinentesa per fer-se el boig i fugir sense pagar..." [1]
El seu promotor Juanito Eldorado era un guitarrista oriund de Mallorca, que en arribar a Barcelona va veure en l'obertura del local la possibilitat de difondre allò que més l'hi agradava: el flamenco. Juanito era un home molt actiu i emprenedor que col·laborava també en la programació d'espectacles flamencs en el veí Teatro Circo Barcelonès del carrer Montserrat.
A poc a poc, la Casa Juanito Eldorado va fer-se un lloc entre els cafès-concert de flamenc del barri (Villa Rosa, Cádiz, El Manquet, etc.). Allà hi varen triomfar cantaores com la Ciega de Jerez i bailaores com les germanes Chicharra. Tornant a Sebastià Gasch, el cronista explica que el local, en els seus primers anys de vida, era freqüentat per una clientela estrictament popular i del barri. No obstant això, la fama que va adquirir amb els pas dels anys el convertiria, ja entrats els anys 1930's, en un refugi de gent mundana, burgesa i snob, a banda d'una gran concentració de turistes, literats, intel·lectuals i artistes. S'hi van arribar a organitzar el Festivales Flamencos del Circo Barcelonés.
A l'estiu de 1935 Juanito decideix traspassar el local que es transforma en El Gran Kursaal, un cafè concert que va manteir el flamenc en la seva programació, però després de les reformes i canvis de decoració realitzats allò ja no era el mateix.
 
[1]Sebastià Gasch. A la luz del recuerdo. Reformas ilógicas. Revista Destino. 30 de març de 1963.

EDIFICI DEL PORTAL DE MAR. Pla de Palau. (1837-1859)

$
0
0
 
*1852.-  Una de les primeres i poques imatges fotogràfiques del Portal de Mar
 
 
*1857.- L'edifici del Portal de Mar al fons amb la Font del Geni Català, situada al centre del Pla de Palau, en primer terme
 
 
 
 
L'anomenat Portal de Mar era l'entrada a Barcelona des del front marítim. Miguel de Cervantes va escollir aquest indret per descriure l'entrada de Don Quixot i el seu escuder Sancho Panza a Barcelona. Fins al segle XIX va ser un accés més a la ciutat a través de la muralla. Donava entrada al Pla de Palau, un espai que durant gran part del segle XIX va ser el veritable centre neuràlgic de Barcelona.
A partir de 1820 es van començar a fer reformes en aquell sector. L'any 1837, al mateix temps que s'aixecaven dels edificis dels Porxos d'en Xifré, es va bastir un nou Portal del Mar d'estil neoclàssic. El 1843 l'edifici era modificat i va quedar format per dues portes laterals de marc arrodonit i un cos central en el que destacava un frontó sotingut per cuatre columnes d'estil jònic i una cúpula arrodonida que servia de coronament a l'edifici. El 1856 amb la instal·lació de la Font del Geni Català al bell mig del Pla de Palau, el Portal de Mar servia de teló de fons a aquella gran esplanada.  
L'any 1859 però, el Portal de Mar va ser enderrocat dins el pla d'eliminació de la muralla del mar. Amb la seva desaparició l'espai entre Pla de Palau i la Barceloneta va quedar alliberat.
En el mateix emplaçament que ocupava el Portal de Mar va ser construida l'any 1931 l'Escola de Naùtica, obra de l'arquitecte Adolf Florensa, un edifici que avui encara podem veure i que separa el Pla de Palau de la Plaça de Pau Vila.

ESTÀTUA DE FERRAN VII. Pla de Palau (1831-1835)

$
0
0

*1831.- Un dibuix en el que veiem l'estàtua de Ferran VII a la dreta amb l'edifici de l'Antiga Duana, avui seu del govern civil, al centre de la imatge.

Contràriament al que molts podrien pensar, la primera escultura pública que hi hagué al Pla de Palau no fou pas la Font del Geni Català, que encara avui podem veure, sino una estàtua més modesta, realitzada en bronze i que representava al rei Ferran VII dempeus sobre un pedestal. Era situada davant del Palau Reial i protegida per un reixat que enquadrava el monument.
Va ser promoguda pel capità general Conde de España i realitzada per l'escultor francès Pierre-Joseph Chardigny (1794-1866). La veritat es que no va durar dempeus ni cinc anys. La tarda del 25 de juliol de 1835, una gernació humana enfervorida provinent del Torín de la Barceloneta va arribar al Pla de Palau amb ganes de gresca i revolta. A resultes dels aldarulls, que varen durar dies,  l'escultura va acabar destrossada i ja no tornaria a ser restituïda. 

BALALAIKA. Discoteca. Vallmajor 33. (1973-1991)

$
0
0
Entre les moltes discoteques que van emergir en la part alta de la ciutat durant els inicis dels anys 1970's, Balalaika fou una de les més concorregudes i apreciades pel públic jovenil de l'època. Era situada al final del carrer Vallmajor davant de la Clínica Adrià i de la plaça del mateix nom, al capdamunt del carrer Santaló. La seva obertura es situa en un moment en que es posen de moda els noms russos als locals de la ciutat, com eren els casos de Pushkin -una altra discoteca al carrer Muntaner- o el Nicolás II -un restaurant de l'avinguda de Sarrià-.
L'any 1991 Balalaika va desaparèixer i la mateixa sala es va convertir un any després en la nova Cova del Drac que va succeir el legendari local del carrer Tuset. Posteriorment el local va seguir vinculat als amants del jazz i es va transformar en la sala de concerts Jazzroom, després de ser adquirida pel grup Mas i Mas.

PALAU DEL VESTIT. Plaça Espanya. (1927-1935)

$
0
0
*1929.- El Palau del Vestit durant els dies de l'Exposició Universal. Encerclada en vermell es pot veure la gran cúpula desapareguda l'any 1935.
 
 
El Palau del Vestit (també conegut com Palau del Treball) va ser anomenat inicialment Palau de la Pedagogia, l'Higiene i les Institucions Socials i va ser projectat pels arquitectes Josep Maria Jujol i Andrés Calzada. La seva superficie durant l'exposició de 1929 era de 6.500 metres quadrats i el projecte inicial va tenir que ser adaptat a la columnata que també presenta l'actual Palau número 1 (originalment Palau de les Comunicacions) a l'altre costat de la plaça Espanya per mantenir l'uniformitat arquitectònica de l'entrada a l'Exposició.
La planta del Palau del Vestit era força irregular. Quedava organitzada en dues sales que ocupaven sengles naus rectangulars al voltant d'un espai central amb una gran rotonda rematada per una cúpula d'estil oriental.
Acabada l'Exposició aquest palau va seguir organitzant desfilades de moda, però uns anys després l'ajuntament va decidir enderrocar-lo salvant-ne només la columnata del frontal. Entre els elements més notoris desapareguts hi destaca la gran cúpula, visible des de la plaça Espanya, que coronava l'edifici i que va ser enderrocada l'any 1935.  En els anys del franquisme l'espai ocupat per aquest palau es va unificar amb el Palau de la Metal·lúrgia i durant molt anys va acollir les oficines i despatx de bitllets de les linies aèries espanyoles Iberia. Avui es un espai més de les oficines de la Fira de Barcelona.

*1934.- Entre els acords adoptats per la Comissió de Govern de l'Ajuntament de la ciutat al setembre de 1934, ja hi figurava el concurs per executar l'enderroc del Palau del Vestit. (Font: La Vanguardia)

COMPAÑIA ESPAÑOLA DE TURISMO. Sucursal de Barcelona. Plaça Catalunya / Pelai. (1929-1932)

$
0
0
*1929.- Aspecte de la sucursal als baixos de l'edifici de l'Estació del Ferrocarril de Sarrià a la Plaça Catalunya.
 
L'any 1929 amb motiu de l'Exposició Internacional varen ser molts els turistes i gent vinguda d'arreu del món a visitar Barcelona. El turisme va adquirir una nova dimensió. Els forasters no solament volien veure la ciutat sino també altres indrets de Catalunya i Espanya. La Compañía Española de Turismo, una empresa equivalent a les actuals agències de viatges, va instal·lar una sucursal als baixos de l'edifici de l'Estació del Ferrocarril de Sarrià al número 1 de la Plaça Catalunya, un lloc extraordinàriament cèntric.
Allà, a banda dels serveis de canvi de moneda estrangera, s'ofertaven viatges a Montserrat, la Costa Brava, i altres contrades de Catalunya. Aquest establiment va durar fins a finals de 1932. Al gener de 1933 el local canviaria radicalment de fesomia amb l'obertura d'un cafè de la cadena Bracafé. Hi va romandre fins a l'enderrocament de l'edifici de l'estació per aixecar-hi el centre comercial El Triangle, fent companyia al veí Cafè Zurich durant gairebé 60 anys.
 
*1930.- Un anunci de l'època sobre excursions a Montserrat. Els bitllets es despatxaven a la sucursal de la Plaça Catalunya. Fins i tot la propina era inclosa al preu del viatge. (Font: La Vanguardia)
 

ESGLÉSIA DE SANT JOSEP I SANTA MÒNICA. Rambla de Santa Mònica. (1634-1936)

$
0
0


Aquesta església construida al segle XVII era situada al costat del Convent dels Agustins o de Santa Mònica en el primer tram de la Rambla. El convent és ocupat avui pel Centre Cultural Arts Santa Mònica i a l'emplaçament on hi havia l'església hi ha l'actual parròquia de Santa Mònica.
La primera pedra va ser col.locada el 16 de juny de 1616 i el 6 d'agost de 1634 s'hi va celebrar la primera missa. Dos anys després el temple es va consagrar.
Entre les reliquies i obres que acollia hi destacaven les pintures de la seva capella major obra de J. Juncosa, un quadre de Santa Mònica del pintor Francisco Guirro i una imatge de la Santa sobre la portada obra de l'escultor Sala. El 1835 l'església va ser reformada i dedicada també a Sant Josep.
 
*1835.- Planta de l'església (marcada en vermell) i dependències annexes segons un plànol traçat per Miquel Garriga i Roca (Font: Quarterons. núm. 81.- Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona)
 
Durant els fets de la Setmana Tràgica (estiu de 1909) va patir diversos atemptats, que es reproduiren a més gran escala en els dies posteriors a l'aixecament feixista del 19 de juliol de 1936. Segons les investigacions de l'associació Hispania Martyr[1], els escamots revolucionaris varen assaltar la rectoria i mentre començaven a incendiar i arrasar el temple, varen fer sortir al carrer el rector de la parròquia mossèn Molins i el vicari mossèn Noguera amb l'objectiu de fer-los declarar a les dependències del Sindicat de Transports a l'altre costat de la Rambla. Però la multitud concentrada davant de l'església, àvida de venjança i impregnada d'un anticlericalisme salvatge no ho va permetre i ambdós sacerdots van ser linxats i assassinats, al bell mig de la Rambla el vicari i a les portes de l'església el rector. En els dies següents l'església va acabar de ser incendiada i es va inciar un procés d'enderrocament progressiu.
 
*1936.- Milicians de la CNT-FAI amb automòbils requisats davant de l'església de Santa Mònica poques hores abans del seu incendi i destrucció. (Foto: Hans Gutmann/Juan Guzman). 
 
 
*1937.- Treballs d'enderroc de l'església de Sant Josep i Santa Mònica durant la Guerra Civil.
 
Acabada la Guerra Civil sobre les runes que havien quedat, l'església va ser reconstruida de forma austera. Als anys 1980's, quan la Generalitat va adquirir el convent contigu per instal.lar-hi el Centre d'Art Santa Mònica segons un projecte de rehabilitació d'Albert Viaplana i Helio Piñón, va reformar també la parròquia amb la nova i moderna façana que avui podem veure.
 
 
*2005.- Façana actual de la Parròquia de Santa Mònica.


[1].http://hispaniamartyr.org/Martires/19%20julio.pdf
 

MADAME PETIT. Bordell. Carrer Arc del Teatre 6. (1888-1956)

$
0
0
*1932.- Una de les habitacions del bordell de Madame Petit. (Foto. Josep Maria de Sagarra. Arxiu Paco Villar)
 
Madame Petit va ser sens dubte el prostíbul més famós de la història del Barri Xino de Barcelona. Al llarg de la seva existència va viure moments de màxim esplendor, pero també la miserable decadència dels seus últims anys.
Tot i no existir cap document fidedigne sobre els seus orígens, Paco Villar situa la seva obertura al voltant de l'Exposició Universal de 1888. Només un any després el bordell apareix relacionat en un informe governatiu sobre la prohibició de reixats a les cases de prostitució [1].
Els anys de major activitat del bordell se situen entre 1915 i 1920 i la descripció més exacta del local i les seves característiques la fa Ramon Draper. La gran activitat que generava el negoci va obligar a construir un mur a l'interior de l'illa que privava a les cases veines de la visió de les finestres del bordell. La identificació externa del local era senzilla i discreta i consistia en un simple i petit rètol lluminós situat sobre la porta d'accés en el que es llegia Petit.
Segons Draper [2] el saló principal del local era d'allò més luxós amb el sostre decorat amb pintures que representaven escenes sexuals. Tot l'espai era envoltat de columnes amb figures femenines i de petites llotges. Des d'allà els clients podien escollir la pupil·la que més els agradava per satisfer els seus desitjos. En els seus millors anys Madame Petit va arribar a disposar també de servei de restaurant i d'un petit saló privat, reservat als clients més rics, on es representaven escenes pornogràfiques i tota mena de perversions, entre les que no hi faltaven les relacions amb animals. Un altre racó curiós era una habitació fosca per als amants de les fantasies necrofíliques que només disposava d'un taüt envoltat de quatre ciris encesos. Una cinquantena de prostitutes hi treballaven simultàniament en les millors èpoques del local.
 
 
Moneda equivalent a cinc pessetes del bordell de Madame Petit
 
  
A Madame Petit es van fer famosos serveis com el de menage à trois (amb dues prostitutes simultàniament), així com el de cama redonda, que permetia als clients intervenir en petites orgies en grup. També es podia gaudir de serveis amb escenes lèsbiques, de prostitució homosexual i d'una àmplia gamma de disfresses per als clients més fetitxistes. Les habitacions eren netes i acollidores, disposaven de bidet i el canvi de llençols i tovalloles era obligat després de cada servei. Era un local absolutament interclassista on podien coincidir perfectament un ric industrial de doble moral i un proletari de Sants que no se'n podia estar de dedicar al plaer una part del seu migrat salari. Atrets per la fama i el ressó que aquest bordell va arribar a tenir a l'estranger, els turistes eren també un altre segment important de la clientela. L'escriptor Jean Genet, que havia viscut en condicions de precarietat al Barri Xino, va inspirar-se en aquest bordell per escriure la seva obra Querelle de Brest.
L'estada mitjana laboral de les dones que treballaven a Madame Petit rarament ultrapassava els dos anys, el procés de renovació era constant i la major part eren estrangeres d'Europa i Sudamèrica. El bordell tenia la seva propia moneda, unes fitxes que es canviaven a l'entrar i que permetien pagar els serveis.  
L'escriptor Francisco Madrid [3] aporta més dades sobre el bordell en constatar que disposava també d'ascensor per accedir als pisos superiors i d'un petit espai clínic per atendre situacions imprevistes.
La història de Madame Petit va rebre un important revès amb l'esclat de la Guerra Civil, la posguerra i el franquisme. El conflicte bèlic, la misèria i les penúries dels anys 1940's el van convertir en un bordell més del Barri Xino, sòrdid, brut i barat on només només hi quedaven alguns vestigis ruinosos de tot el què va arribar a ser. Luis Bronchud va ser el seu últim propietari i l'escriptor Carlos Barral  descrivia a les seves memòries [4] aquells ultims anys del prostíbul com un local amb "cadires i tamborets agrupats de qualsevol manera on s'asseien homes de cinquanta anys d'aspecte miserable i barba de tres dies o putes grasses i velles, sovint embarassades, vestides amb parracs de suposada seda brillant que deixaven entreveure mamelles caigudes i cuixes dibuixades de venes i varisses".  
L'any 1956 la nova normativa que abolia la prostitució va suposar el final de Madame Petit, que va ser clausurat i després va quedar convertit en la pensió Los Arcos, deixant enrera un dels locals més legendaris de la història de la prostitució a Barcelona. A finals dels anys 1990's l'edifici va ser enderrocat. 
El periodista Xavier Theros ha comentat recentment [5] que als magatzems del Museu d'Història de la Ciutat es conserven encara unes vidrieres de l'any 1933 amb escenes eròtiques que pertanyen a l'antiga decoració del Madame Petit. Serà interessant veure-les exhibides en algun racó del museu. 



[1] Paco Villar. Historia y leyenda del Barrio Chino. Edicions La Campana. Barcelona 1996
[2] Ramon Draper Miralles. Guía de la prostitución femenina en Barcelona. Ediciones Martínez Roca. Barcelona. 1992
[3] Francisco Madrid. Sangre en Atarazanas. Ediciones La Flecha. Barcelona. 1926
[4] Carlos Barral. Años de penitencia. Alianza Editorial. Madrid. 1975.
[5] Xavier Theros. El País. Edició 15 setembre 2008.

GURÍA. Restaurant. Casanova 97-99. (1950-1990)

$
0
0


 
Un dels millors restaurants de cuina basca que ha tingut Barcelona va ser el Guría. Era emplaçat al carrer Casanova, entre Avinguda de Roma i València, prop del Mercat del Ninot, i fou inaugurat a començaments dels anys 1950's. Era un local especialment elegant, circumstancia que ja es palesava en el seu aspecte extern, grafia gòtica,  porta de marqueteria de fusta amb uns originals vidres opacs de color groc caramel i una petita cornisa de pissarra que sobresortia de la façana sobre l'entrada. L'interior era càlid i tot plegat transmetia una especial sensació d'ordre i polidesa. El Guría sempre va destacar per la bellesa del seu equip de cambreres, que duien uns davantals blancs molt elegants sobre vestit negre, l'uniforme oficial  femení del restaurant, que els veins contemplaven embaladits quan alguna de les noies sortia del local a fer algun encàrrec.
El promotor i ànima  del Guría va ser Jesús María Errasti, un restaurador basc afincat a Barcelona i la seva  mare la senyora Entorne. Ells amb la seva professionalitat i dedicació van aconseguir mantenir aquest restaurant en l'elit de la restauració durant 40 anys, deixant una constant empremta de qualitat a traves de l'exquisida cuina d'Euskadi a tots els seus clients, entre els que no hi van faltar personatges populars com Salvador Dalí o Jack Nicholson.
La historia del Guría va tenir però, un punt final impregnat de dissort i dramatisme. El dia de Reis de 1990 un incendi va destrossar totalment el local que ja tornaria a ressuscitar.

PETIT TORINO. Escudellers 8. (1902-1916)

$
0
0
*1902.- Vista exterior del Torino del carrer Escudillers 8 amb els cambrers i l'encarregat a la porta.

El Petit Torino, també conegut com el primer Torino, és un local que, si som estrictes, no podem considerar-lo totalment desaparegut, atès que el seu sucessor, el restaurant Grill Room, encara és avui visible al mateix lloc (Escudellers número 8) i conserva una part important de peces de l'establiment original. Convé no confondre'l amb el Bar Torino del Passeig de Gracia - Gran Via obert uns anys més tard i completament desaparegut.
La història d'aquest Torino arrenca a començaments del segle XX amb l'arribada a Barcelona de l'italià Flaminio Mezzalama amb l'objectiu d'introduir al nostre país el vermut, un aperitiu alcohòlic aleshores molt estés per Itàlia. De fet, Mezzalama era el representant a tota Espanya de l'empresa Martini & Rossi, una de les firmes pioneres en la fabricació del vermut. Així fou com va obrir el Torino que des del primer dia va començar a despatxar vermut.
El local, que tenia també entrada pel passatge d'Escudellers, era tot ell una joia del modernisme obra de Ricard Capmany. El revestiment de fusta exterior conserva avui encara pràcticament totes els seus detalls originals. En la decoració interior, que ha perdut la major part dels seus elements, hi van participar acreditats artesans de l'època com el tapisser Ventosa, que hi penjar les seves obres amb motius torinesos i imatges de la verema. els escultors Massana i Bussi, l'ebenista Calonje, el marbrista Bussi i el vitraller Gabarró, entre d'altres, que donaven a l'establiment una esplèndida imatge de riquesa artística.
El 21 d'octubre de 1916 el Torino d''Escudellers es va convertir en el restaurant Grill Room i va ser adquirit per la família Bofarull.
*1902.- Interior del Torino on es pot apreciar la decoració modernista del local. 

SALON EDISON. Plaça Catalunya. (1895)

$
0
0
*1895.- Un acudit publicat en un setmanari satíric de finals de segle XIX identificava el Saló Edison amb un colomar. (Font: L'Esquella de la Torratxa. núm 865. 7 de juny de 1895).


Construcció efímera que, segons expliquen les cròniques de l'època, era situada a la Plaça Catalunya davant del Circ Eqüestre. Aquesta mena de barraca va tenir l'honor de ser l'escenari de la primera experiència de projecció cinematogràfica realitzada a Barcelona. Fou presentada el dia 2 de maig de 1895 pels francesos Nel i Dumont i es tractava de la combinació de les dues últimes invencions d'Edison, consistents en un kinetoscopi i un fonògraf. Segons va trobar l'historiador cinèfil Jordi Torras en un article publicat a La Publicidad, es mostraren fotografies animades que permetien veure en moviment una dansa de Loie Fuller i una baralla en un bar. [1]
 
[1] Lluís Permanyer. Biografia de la Plaça Catalunya. Edicions La Campana. 1996 
 
Viewing all 1383 articles
Browse latest View live